Еко

Глетчер застрашава с опустишително цунами в Аляска

  16.11.2020 16:15  
Глетчер застрашава с опустишително цунами в Аляска
  google

Огромен глетчер в Аляска може да се окаже причина за опустишително цунами в района, предупреждават американски геолози в научното издание Geophysical Research Letters. През последните години глетчерът над река Бари Арм се отдръпва много бързо и става нестабилен, казват учените.

Заради твърде бързото отдръпване, склоновете му губят опора, а в един момент това може да доведе до огромно свлачище. Ако това се случи, може да предизвика "мега цунами".

"Ако склонът падне наведнъж, това ще е катастрофално", коментира Бретууд Хигман, съавтор на проучването. Анализът на екипа е проверил няколко различни модела. Един от тях показва, че цунамито може да се движи със 145 км/ч и да е с височина 10 метра, когато достигне близкия град Уитиър.

"Беше трудно да повярваме на числата. Изчислихме, че свлачището може да освободи 16 пъти повече отломки и 11 пъти повече енергия от свлачището и мегацунамито от 1958 г. в Аляска", коментира Чънли Дай, ръководител на екипа.

Това събитие е било предизвикано от земетресение с магнитуд 7.8 и се смята, че е третата по височина вълна в историята. Тя е отнесла дървета на височина 524 метра по склоновете в залива Литуя.

Цунамито в Бари Арм няма да е толкова високо, но може да бъде опасно, защото в близост има население, докато Литуя е отдалечен район. Свлачището над Бари Арм може да се случи от различни фактори - земетресение, силен дъжд и др.

Учените дават за пример, че през 2017 г. подобно явление е предизвикало малко цунами в западната част на Гренландия и са загинали 4 души. Затова вече се работи по предупредителни системи, които да могат да спечелят малко време на хората, ако започне свлачище.

Проблемът е сериозен, като сателити са засекли подновено движение на склона, който се е преместил с около 20 см. в периода от 9-ти до 24-ти октомври т.г. Това е и първото движение, след като в периода 2009 г. - 2015 г. се е преместил с общо 182 метра. Затова дори е издадено и предупреждение към хората и плавателните съдове да избягват този район.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19