Новини

Енергийният министър: България никога няма да остане без газ

  17.11.2020 09:10  
Енергийният министър: България никога няма да остане без газ
  Nova

Енергийният министър коментира газовата връзка с Гърция. „Проектът за интерконектора Гърция-България и проектът за терминала за втечнен газ до Александруполис са важни и имат стратегическо значение за развитието не само на енергийния сектор на страната, но и за икономиката ни. Тези проекти ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Това означава, че България никога няма да остава без газ. Така българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”. Това каза в ефира на „Здравей, България” енергийният министър Теменужка Петкова. 

„През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е ,че от новата година на пазара ще има друг източник за доставка на природен газ", обясни Петкова.
Министър Петкова коментира и мерките, свързани с пандемията.

„Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация”, смята тя.
Според нея България е с един от най-добрите макроикономически показатели в тази криза.

По думите ѝ много критики са се чули по отношение на проектобюджета за следващата година, но тя е категорична, че Бюджет 2021 е адекватен на ситуацията.

Няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията, каза още Петкова. „Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, поясни тя. Министърът призова да спазваме мерките.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19