Автомобили

Новите проекти на Porsche

  17.11.2020 11:13  
Новите проекти на Porsche

Не всеки успешен сериен модел е резултат от праволинеен творчески процес. Понякога съществена роля играят верижни реакции, задействани от щастливи случайности и неочаквани обстоятелства, които отвеждат дизайнера по обиколен път до заветната цел, пише autobild.bg. Същото важи за историята на Porsche Taycan – първият напълно електрически сериен спортен автомобил, която започва с… недоразумение. „Преминавайки покрай чертожната маса на един от колегите в нашето дизайнерско студио забелязах схематично изображение на Porsche 918. Една от линиите беше удебелена с флумастер, за да подчертае скосяването“, спомня си шеф-дизайнерът Михаел Мауер. „От страничната перспектива на крайчеца на окото ми това изглеждаше като фуга на задната врата. Бях озадачен и изненадан едновременно!“

Така се ражда идеята за супер-спортен автомобил с четири места. От тук нататък възникнал въпросът за подходящото задвижване, за да може да се осъществят необичайно атлетичните пропорции: дали този смел спортист би могъл да бъде ускоряван от средно разположен двигател? Или по-добре да се спази традицията на марката и моторът да бъде поставен отзад? Като първото Porsche 911 с четири места? „Предвид въпроса за пропорциите и назряваща тема за изцяло електрическо задвижване ние установихме, че идеята може да се реализира още по-добре чрез използването само на електромотор“, спомня си Михаел Мауер. От четириместния супер-спортен автомобил екипът разработил първата еволюционна фаза на Porsche Taycan.

По отношение на стилистиката Porsche Vision Turismo също задава напълно нови тенденции: непрекъснатата светлинна лента и надписа Porsche на задницата са приети като нов и вече постоянен елемент от идентичността на марката. Днес може да ги открием при почти всички нови модели. Също така новата дизайнерска идентичност на електрическата гама – дефинирана и доразвита на базата на предните светлини.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48