Новини

Опасно! Двойна зараза от грип и COVID-19 връхлита София

  17.11.2020 16:08  
Опасно! Двойна зараза от грип и COVID-19 връхлита София

За първи път в София са установени пациенти, заразени едновременно с COVID-19 и сезонен грип. Това съобщи проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда".

"На 11, 12 и 16 ноември във вирусологичната лаборатория на "Токуда" изолирах трима души с комбинирани инфекции - грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип", обясни проф. Аргирова, която беше част от бившия Медицинския експертен съвет към правителството.

Така в страната вече циркулират и сезонните грипове, а начинът на заразяване с тях е същият като с коронавирус - предават се по въздушно-капков път.

Все още е рано да се каже как протича заболяването в случаите, когато човек е заразен с грип и коронавирус.

Проф. Аргирова уточнява, че положителните проби са от хора, отишли да се изследват по свое желание. Те били в задоволително общо състояние, пише Дневник.

Аргирова обяснява също така, че не може да се прогнозира дали ще има грипна вълна през тази година. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Предвид мерките, наложени в борбата с коронавируса, е възможно случаите през този зимен сезон все пак да са по-малко.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10