Икономика

Димитър Зоров: Управляващите оставиха млекопреработвателната промишленост на произвола

  18.11.2020 10:39  
Димитър Зоров: Управляващите оставиха млекопреработвателната промишленост на произвола
  bTV

"Нашата държава остави хранително вкусовата индустрия, най-бързооборотната, да загива в тези тежки  времена". Това се казва в позиция на Асоциацията на млекопреработвателите.

„Знам, че сме в тежка ситуация с пандемията, но тази промишленост беше оставена на произвола на съдбата. Тази промишленост нямаше възможност да се възползва от мярката „60 на 40“, нито по „конкурентноспособност“, защото е в сектора на земеделието и ЕК е определила възможностите за подпомагане. Една от тях е определена преди 6 месеца във временната рамка – 125 000евро на ферма, до 800 000 за предприятие. Още на 23 август сме написали писмо за обсъждане на тези параметри, а нямаме никакъв отговор от Министерски съвет“, заяви председателят на  Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред bTV.

По неговите думи през септември отново са изпратени писма до министъра на земеделието и премиера, но отново не е имало отговор.
„Искаме прилагането на временната рамка, което беше приложено в Чехия, защото ние сме конкуренти в рамките на общоевропейския пазар. Предприятията в момента са задръстени със стока, няма механизъм за подпомагане на нейната реализация“, заяви Зоров и даде пример с Гърция, която е раздала за Великден на населението си ваучери за покупка на агнешко месо.

Вси1ки в момента страдат от намаляване на потреблението, това показват и данните на търговските вериги, а кризата в млекопреработвателния сектор ще се отрази и на животновъдството, заяви Зоров.

„В момента никой не се интересува, явно който излезе на улицата, той получава“, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите и разкри, че секторът също е готов на протести.
 
В сектора на животновъдството отдавна има недоволство, защото 300 ферми с над 49 животни дават 75% от легалната продукция на мляко, но получават 70% от това, което им се полага, за щото са големи, а как да се изхранват тези животни, каза Зоров.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08