Икономика

Търговските вериги и бизнесът искат да отпадне зеленият коридор за пенсионерите

  18.11.2020 13:46  
Търговските вериги и бизнесът искат да отпадне зеленият коридор за пенсионерите

Да отпадне т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите в магазините - около това предложение се обединиха търговските вериги у нас и бизнесът.

Ограничението със "зелените коридори" не изпълнява ефективно ролята си на защита за хората над 65 години и затруднява останалите. Това заявяват от Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги в България. Те предлагат мярката да отпадне и уточняват, че мярката не създава по-безопасна среда за пазаруване, напротив – води до опашки и рискови струпвания на хора пред магазините в началото и в края на „коридора“.

Мярката няма да изпълни ролята си да бъдат защитени уязвимите хора, защото тяхно право е да изберат часове за пазаруване извън обявения коридор, твърдят от сдружението и допълват, че служители на веригите или на охранителни фирми се налага да определят възрастта на клиентите по външни белези, което е повод за конфликти. По закон те нямат правомощия да изискват и проверяват лични документи. От Сдружението за модерна търговия предлагат съвместна кампания с Министерство на здравеопазването, насочена към хората под 65-годишна възраст, с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч.

Междувременно Българската стопанска камара (БСК) излезе с позиция, че подкрепя предложението на Сдружението за модерна търговия за отпадане на т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на хора над 65-годишна възраст. Това е записано в становище на камарата, адресирано до министрите на здравеопазването и на икономиката, посочва БТА.

От БСК споделят виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните клиенти, но успоредно с това, създава предпоставки за струпване на хора от всички възрасти в и пред търговските вериги, което води до допълнителни рискове за тяхното здраве, вкл. за здравето на хората над 65-годишна възраст.

Мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери (над 65-годишна възраст), родителите на деца в училищна възраст и, не на последно място - работещите в търговските вериги, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг човек, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност, посочват още от БСК.

Според БСК търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда както за потребителите, така и за екипите, и прилаганите превантивни мерки срещу КОВИД-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване за всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10