Новини

Ангелов: Време е да работим всички заедно, като един човек

  19.11.2020 21:23  
Ангелов: Време е да работим всички заедно, като един човек

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пристигна в Пловдив за спешна среща с директорите на всички болници в областта, предава NOVA.

„Време е да работим всички заедно, като един човек”, заяви проф. Ангелов на срещата. Здравният министър пристигна спешно в града, след два случая на пациенти, оставени да чакат на стълбите на болницата „Свети Георги”. Малко по-късно и двамата са починали

„Може да разчитате 100% на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. Ангелов.

Той допълни, че разбира колко е напрегната ситуацията в болниците, колко са уморени лекарите и как работят на предела на силите си. „Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас”, каза още министърът.

На срещата са обсъдени организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства. Министърът декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения и към Областния щаб.

Проф. д-р Ангелов допълни, че областният управител трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Министърът съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване и консумативи, необходими за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след Нова година. Управителите на болниците поставиха въпроси, свързани с финансирането, снабдяването с лекарства и липсата на персонал.

По думите на министъра, държавата е осигурила достатъчно количества от медикамента „Ремдесивир” и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ, така че да бъдат удовлетворени нуждите при лечението на болни от COVID-19.

Предстои да бъдат получени и 362 000 дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната. Министърът посочи, че от 1 януари 2021 година е заложено увеличение на заплатите на медиците в болничните заведения и всички ще го получат по методика, разработена от здравното ведомство. Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат увеличени с 10 %.

Същевременно прокуратурата и здравната инспекция в града проверяват случаите на двамата починали пациенти с COVID. Проверка тече и в самата болница. Грубо нарушение е изоставянето на пациентите от линейката, смятат от Регионалната здравна инспекция.

Независимо, че мъжете са били превозени от едната база на болницата до другата по правило те трябва да чака в линейката пред здравното заведение, докато не бъдат предадени и поети от медицинско лице.

„Би трябвало да има координация между едната база и другата. Приемащата трябва да очаква пациентите. Те трябва да бъдат придружени от медицински лица”, обясни д-р Сийка Димчева от РЗИ- Пловдив.

От Клиниката по токсикология, която от няколко дни по спешност е превърната в COVID-отделение, защото са изчерпани леглата в Инфекциозната клиника, отговориха, че една от причините за случая е липсата на кадри. Две трети от лекарите и медицинските сестри напуснали след като разбрали, че ще лекуват болни от коронавирус.

„Аз го наричам нещастно съвпадение на факти. Всичко е направено. За мен 98% от организацията е създадена. Работи максимално на силите на този ограничен персонал. Тези хора, които са били на смяна, са работили за други болни.

Те не са работили санитари. Лекарите и сестрите не са работили санитари. Санитарите са помогнали наистина. Даже д-р Велев, чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е занесъл пациента догоре”, обясни проф. Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология УМБАЛ „Св.Георги”-Пловдив.

Ръководството на болницата отрече твърдението, че в отделението липса кислород. Напротив имало достатъчно. Работещите в отделението днес отказаха коментар.

„Не очаквайте петзвездни условия. Колегите са абсолютно изчерпани. Не очаквайте да вършим чудеса. Ние също сме лекари, ние също сме хора, също сме уязвими и има някакъв предел.

Хората трябва да бъдат малко по-търпеливи. В никакъв случай тази агресия не бива да се излива върху нас. Проявете разбиране”, заяви проф. Мариана Стойчева, лекар в Клиниката по инфекциозни болести.

Проверка по скандалния случай започна и областният управител. „Категорично компромиси няма да бъдат правени. Проверката и резултатите от нея ще бъдат публично оповестени”, заяви Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

Проверката на здравните власти ще приключи в рамките на 2-3 дни.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21