Анализи

Д-р Стойчо Кацаров: Виждам една зле управлявана по социалистически здравна система

  20.11.2020 08:27  
Д-р Стойчо Кацаров: Виждам една зле управлявана по социалистически здравна система

Ако това беше изолиран случай на фона на всеобщ лесен достъп до медицина, причината трябваше да се търси в ръководството на болницата. Но това не е изолиран случай. Има общ симптом - няма легла. Това е на фона на данните на НЗОК за 60% свободни легла. Това коментира д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, във връзка със смъртта на загиналите на стълбите на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

По думите му има една шепа хора, които са претоварени заради коронавирус, а друга, която в момента не работи.

"Има системен проблем и ако той не бъде решен, тези случаи ще продължат. Ако ние обвиним защо някой там не е слезнал по стълбите, това не е решение.. Това са плодовете на грешни политики, водени години наред. Аз виждам една зле управлявана по социалистически здравна система. Вие знаете за здравната карта, медицинските стандарти... Имаме нова ситуация - нараснала потребност от определен вид помощ и здравната система не може да задоволи нуждите", отбеляза д-р Кацаров.

Той подчерта, че не може да сключиш договор с НЗОК, ако нямаш хора, които да лекуват. По думите му е загадка как се откриват COVID отделения, след като няма персонал.

По случая с двамата починали на стълбите пациенти в Пловдив д-р Кацаров каза още, че близките могат да търсят отговорност.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08