Свят

Тестват всяка седмица за коронавирус депутатите в Литва

  20.11.2020 16:37  
Тестват всяка седмица за коронавирус депутатите в Литва

Парламентът на Литва ще продължи работа в обичаен режим, но депутатите ще се тестват за коронавирус веднъж седмично. Това бе решено днес на извънредно заседание на ръководството на Сейма - еднокамарния законодателен орган, предаде ТАСС.

Литовските депутати ще се тестват всеки петък, за да бъдат готови резултатите преди пленарното заседание във вторник, каза заместник-председателят на парламента Андрюс Мазуронис. Той добави, че се полагат усилия за осигуряване на дистанционна работа на народните представители чрез максимално бързо отстраняване на юридическите и технически пречки за това.

Действащият вътрешен правилник не предвижда вариант за работа от дистанция на депутатите. Пленарните заседания на литовския Сейм по правило са във вторник и четвъртък.

Все повече литовски политици са заразени с коронавируса. Вчера бе съобщено, че сред тях са председателят на парламента Виктория Чмилите-Нилсен и министърът на националната отбрана Раймундас Кароблис. Петима депутати от 141-местния Сейм са дали положителна проба.

Днес Националният център за обществено здраве към литовското министерство на здравеопазването съобщи за рекордните над 2200 нови случая на коронавирус през последното денонощие в страната, предаде ТАСС.

Общият брой на регистрираните заразени в Литва доближава 10 500. 16 човека са починали за изминалите 24 часа. Смъртните случаи в Литва са общо 357.

В страната до 29 ноември е в сила национална карантина, въведена на 7 ноември. Според всички прогнози тя ще бъде удължена, отбелязва ТАСС.

/БТА


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21