Свят

Германия е на прага на по-строги ограничения заради Covid-19

  20.11.2020 19:58  
Германия е на прага на по-строги ограничения заради Covid-19

Германия съобщи днес за рекорден брой нови случаи на коронавирус, което засилва натиска върху лидерите на 16-те провинции в страната да въведат по-строги ограничения, подкрепяни от канцлера Ангела Меркел, за да бъде овладяна втора вълна на заразата преди Коледа, предаде Ройтерс.

По данни на института "Роберт Кох" в Германия са регистрирани 23 648 нови заразявания, с което общият брой става 879 564. Смъртните случаи са нараснали с 260 и вече са общо 13 630.

По-рано тази седмица правителството на Меркел се отказа от плановете да направи носенето на маски задължително в училищата, да намали броя на учениците в клас и да ограничи социалните контакти, след като беше подложено на натиск от лидерите на провинциите, разтревожени от икономическите последици от затягане на мерките.

От три седмици Германия е под "лека карантина", включваща затваряне на ресторантите, спортните зали и театрите, която обаче не води до намаляване на заразяванията. Очаква се провинциалните лидери да представят в понеделник предложения за повече ограничения.

Решение за нови мерки, които може да включват разширяване на карантината, ще бъде взето в сряда по време на разговори с Меркел.

Вестник "Билд" съобщи днес, че Меркел иска евентуалните нови мерки да останат в сила до януари, вместо да се прилага седмичният подход, подкрепян от провинциалните лидери.

Правителственият говорител Щефен Зайберт каза, че броят на заразяванията се е стабилизирал, но Германия още не е променила тенденцията. По думите му целта на правителството е да намали заразяванията до 50 случая на 100 000 души за седем дни. Сегашното ниво е около 140 случая.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05