Новини

Опашки за погребения в София

  21.11.2020 19:35  
Опашки за погребения в София

Не само здравната система в България е под страхотен натиск – последните дни огромен наплив е регистриран и на Централните софийски гробища, научи Lupa.bg.

От четири-пет дни близките на починалите буквално се редят на опашки, за да се сдобият с ден и час, в който ще могат да изпратят родствениците си в последния им път.  

„В момента се записват часове за погребения чак за 2-3 декември. През този период от време труповете стоят в хладилни камери и чакат реда си. Така че изчакването е поне 12-13 дни”, разкри пред Lupa.bg Галин Томов от траурна агенция ЕТ „Гали”.

Той сподели, че служителите в гробищните паркове на територията на София не могат да смогнат с работата. Lupa.bg се свърза с Централни софийски гробища и оттам потвърдиха, че броят на погребенията през последните седмици главоломно расте нагоре. „Колегите са много натоварени”, беше лаконичният коментар без повече подробности.

„Просто смъртността е убийствено голяма през последните дни и затова не може да се смогва. По 15 погребения на ден се правят само на Централни софийски гробища, в околните гробищни паркове се правят по още 50-60 дневно. Отделно ежедневно се правят и по 14 кремации”, разказа Галин Томов.

Преди няколко дни официалната статистика посочи, че през последната седмица на октомври смъртността в България се е увеличила с 32% спрямо същия период на миналата година. През периода са отчетени 2666 смъртни случая при 2010 за същия период на 2019 г. Най-логичното обяснение за това е здравната криза, предизвикана от бурното разпространение на коронавируса./lupa.bg


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05