Новини

Проф. Генчо Начев: Covid-19 удря мускула на сърцето и прави микротромби

  22.11.2020 22:00  
Проф. Генчо Начев: Covid-19 удря мускула на сърцето и прави микротромби

Изпълнили сме разпореждането на министъра, имаме повече от 20 %, при 140 сме отделили 32 легла, като 12 от тях са интензивни, в момента има 9-10 човека, които са интубирани и всичко е пълно. Това каза директорът на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.

Според него най-високорисковите пациенти остават точно тези със сърдечно-съдови заболявания. „При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID отделението са болни със сърдечно-съдови, които имат и COVID-19. Вирусът един път и директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, уточни проф. Генчо Начев.

"Коронавирусът може да отключи симптоми на друго заболяване. След 3-ия месец може да се очаква възстановяване от заразата. Тогава е добре да се направи компютърна тумография на белия дроб и да се види какво е състоянието на организма. Заразата може да остане в организма и до 6-ия месец", разкри той. "Много специалисти препоръчват да се направи и ядреномагнитен резонанс на сърцето", добави кардиологът.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците.

Проф. Начев смята още, че не трябва да се разчита на съвестта на хората, а да има възможно най-строг контрол и наказания за тези, които не спазват мерките.

"Не призовавам за локдаун, а да се спазват сегашните мерки срещу коронавируса, да не се разчита на съвестта на хората, а да се прави възможно най-строг контрол и да има наказания за тези, които не спазват мерките", каза той.

Директорът на болница "Св. Екатерина" коментира и случаите с починали пациенти на стълбите в пловдивска болница.

„Не можем да виним министъра за тези неща, това е въпрос на организация. Голяма част от болниците в страната не са под егидата на министъра. Тогава трябва да търсим вината в кмета или общинския съвет? Това са изолирани случаи. Един човешки живот е загубен, не само един - загубен е от безхаберие, според мен и от това, че определени хора, свързани със здравеопазването на места, защото не са само лекари, не приемат професията си като признание. Работят просто за да мине времето и да получат възнаграждение“, каза той по повод пациентите, които загубиха битката с COVID-19 в Пловдив пред отделението на болницата.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30      
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05