Свят

Испания отхлабва част от карантинните мерки

  23.11.2020 19:49  
Испания отхлабва част от карантинните мерки


В Испания отменят част от карантинните мерки. Нивата на заразяване спаднаха и след един месец на строги ограничения, от днес заведенията и част от бизнеса започват да приемат клиенти.

Баровете, ресторантите, кината и фитнесите - тoва са местата в Каталония, които от днес са позволени за посещение при спазване на мерки за безопасност. Решението е първата стъпка от предвиденото постепенно сваляне на ограниченията.

"Хората в квартала очакват отварянето с голямо нетърпение. Всеки ден ме питаха кога започваме да работим“, казва Едуардо де Винченцо, собственик на ресторант в Барселона.

Свалянето на част от мерките стана възможно след цял месец на строги ограничения. Част от тях остават в сила. Заведенията ще затварят в 22 часа, не се отменя и вечерния час, който е в сила до 6 сутринта.

"Връщането към нормалното е бавен процес. Ние не зависим само от местните хора, които да посещават заведението. Зависим и от туристите. В целия квартал приходите от туризъм са наполовина“, смята Сузана Рубио, собственичка на кафене в Барселона.

Макар и частично, отварянето е знаково за Каталуния - най-тежко засегнатия регион след Мадрид. Властите казват, че имат подробен план за свалянето и на останалите мерки. На 21-ви декември трябва да отпадне забраната за събиране на най-много 10 души на едно място. Това би направило празнуването на Коледа по-близо до нормалното. А правителството на Испания твърди, че освен Германия, само те имат вече готова схема за масово ваксиниране. Планира се то да започне през януари.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48