Новини

Още два дни коледна ваканция за учениците, 22 и 23 също неучебни

  27.11.2020 18:46  
Още два дни коледна ваканция за учениците, 22 и 23 също неучебни

Дистанционното обучение за учениците трябва да приключи на 21-и декември, но за да не се връщат в класните стаи само за два дни, коледната ваканцията ще бъде удължена. 22 и 23 декември също ще бъдат неучебни, но това ще бъде за сметка на междусрочната ваканция. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев пред бтв.

Той обясни, че към момента нагласите са учениците да се върнат в училища на 4-и януари. Тогава обаче училищата ще продължат да спазват варианта на редуване, допълни Вълчев. До Нова година със сигурност ще останат и университетите.

Първи пък се очаква да се върнат децата в забавачките – на 22 декември, каза още министърът. Причината е, че при тях е най-трудно взаимодействието в електронна среда. Дотогава МОН и МЗ ще дадат разрешение само на част от детските градини да работят, за да има къде медиците на първа линия да оставят своите хлапета. Вече няколко общини обявиха, че на територията им ще има дежурни забавачки. Сред тях са София, Пловдив, Бургас. Междувременно Вълчев издаде и заповед, която дава възможност хлапетата в предучилищните групи също да могат да се включат в онлайн занимания, докато детските градини и училищата останат затворени. Те обаче трябва да бъде с участието на родителите им.

През последните дни от учителите са постъпили множество предложения за възможности за отучване, обясни просветният министър. Затова и Вълчев вече е подписал заповед, която ще даде възможност учениците от 1-и до 6-и клас да имат допълнителни две учебни седмици през юни. Как точно ще протекат те обаче ще решат педагогическите съвети. Ако по време на онлайн обучението, школото не може да провежда ефективно часовете си, сега могат да карат проектни занимания, а юни да наваксат с учебния материал. Училищата, които нямат проблеми със занятията от вкъщи и вървят по график, пък няма да бъде необходимо да карат уроци и могат да използват допълнителните две седмици за екскурзии, посещения в музеи. „Ще има загуби по време на дистанционното обучение, но учителите ще направят всичко възможно, за да постигнат заложените резултати“, каза Вълчев.

Просветният министър уточни още, че трябва да бъдат закупени около 106 000 устройства от държания бюджет и със средства от ЕС. Поради недостига на такива в цял свят и изпълнението на процедурите, раздаването им ще се забави. Към момента само 8 000 устройства били поставени у нас. Вълчев допълни, че училищата могат да си помагат взаимно. Така школата, които имат таблети и лаптопи в излишък, могат да дават назаем на тези, които нямат достатъчно.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19