Икономика

Facebook пуска криптовалутата Libra през 2021 г.

  29.11.2020 10:07  
Facebook пуска криптовалутата Libra през 2021 г.

Криптовалутата Libra може да стане реалност още през януари 2021 г., съобщава в. Financial Times. Проектът беше обявен от Facebook преди повече от година, като редом с него компанията основа и асоциация, която да го ръководи.

От тогава развитието на криптовалутата зависи предимно от Libra Association, в която членуват 27 компании. Първоначалните планове на асоциацията бяха да пусне Libra още през първата половина на тази година. Това беше при условие, че ще има одобрението на регулаторите.

За последно асоциацията беше публично активна през април. Тогава обяви, че иска да създаде "стабилни монети", т.е. криптовалути, които са "вързани" към реални валути като долара и еврото. Така стойността им не може да става нереалистично висока, като e и по-лесна за регулиране.

Една от идеите на Libra Association е да направи "букет" от подобни криптовалути, обвързани към валутите на различни държави. Така услугата ще може по-лесно да навлезе в повече региони. Това обаче ще стане по-бавно.

Според източниците на Financial Times асоциацията планира по-плавно навлизане на криптовалутата си. През следващата година може да пусна само една "стабилна монета", която да е обвързана едно към едно с един долар, т.е. каквато е неговата стойност, такава ще е и на криптовалутата.

Постепенно ще се добавят още подобни виртуални монети, свързани към други валути. Накрая може да се обяви и обобщаваща криптовалута, която е обвързана с няколко валути едновременно. Тези детайли обаче ще зависят и от реакцията на регулаторите и дали те ще одобрят тези проекти.

Очаква се паралелно с първата криптовалута Facebook да пусне и своя виртуален портфейл Novi. Източниците на вестника казват, че услугата е готова. Чрез нея потребителите ще могат да получават и изпращат Libra, като тя ще се интегрира и в Messenger и WhatsApp. Първоначало Facebook ще пусне Novi само в САЩ и няколко страни, където криптовалутите вече са популярни.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30