Свят

Великобритания стартира ваксинация срещу коронавирус на 7 декември

  29.11.2020 16:37  
Великобритания стартира ваксинация срещу коронавирус на 7 декември
  DW

Кампанията за ваксинация срещу коронавирус във Великобритания ще започне на 7 декември. Както стана известно от The Guardian, на тази дата болниците е наредено да се подготвят да получат лекарството, разработено от Pfizer и BioNTech.

Отначало ще бъде ваксиниран само медицински персонал. А възрастните хора, включително живеещите в домове за възрастни, въпреки предишните изявления, че ще им се даде приоритет по този въпрос, ще трябва да изчакат.

Според експерти ако ваксината се транспортира повече от четири пъти, тя може да стане нестабилна и неефективна. Докато пристигне в болниците, тя ще бъде транспортирана два пъти: първо от фабрика в Белгия до складове във Великобритания, след това от складове до клиники.

"Първоначалният план беше първо да предоставим ваксините на старческите домове. Но след като стигне до нас, тя не може да се използва за тази цел, така че само здравните работници могат да я получат, поне на първата фаза", отбелязват властите

Освен това лекарството има много кратък срок на годност и трябва да се използва в рамките на пет дни. Съдбата на ваксинационната кампания обаче все още зависи от решението на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти. Трябва да има време да даде "зелена светлина" в рамките на следващите 10 дни.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08