Свят

Фейсбук ще плаща милиони на новинарски издания за съдържанието им

  01.12.2020 13:52  
Фейсбук ще плаща милиони на новинарски издания за съдържанието им
  google

„Фейсбук“ ще стартира своя новинарски раздел и във Великобритания още през януари, като се очаква редица издания да получат милиони паунди за съдържанието им, пише „Върдж“. От технологичния гигант казват още, че това ще помогне на изданията да увеличат публиката си и печалбата от реклами.

За самите новинарски издания безспорно най-полезно ще бъде плащането от страна на „Фейсбук“. Социалната мрежа ще плаща за достъп до техните материали, като някои от медиите ще правят милиони паунди печалба на годишна база.

До момента за Великобритания са се включили медийните организации „Гардиън медиа груп“, „Рийч“, „Дъ Икономист“, както и издателят на „Уайърд“ и GQ – „Конде наст“.

Новинарският раздел във „Фейсбук“ вече работи на територията на Съединените щати. Той се състои от микс от специално подбрани новинарски материали и персонализирани истории. Новините в развитие ще бъдат представяни в кратки и постоянно допълвани материали, а читателите ще бъдат насочвани към авторската журналистика.

Разделът беше пуснат в Съединените щати в началото на тази година. Според данните на компанията около 95% от трафика към отделните новинарски издания идва именно от там. През август от „Фейсбук“ обявиха, че ще разширят тази дейност за страните Великобритания, Германия, Франция, Индия и Бразилия.

Освен въвеждането на новинарския отдел в социалната мрежа, от „Фейсбук“ се ангажираха да разширят своята програма за обучение на журналисти с още една година и на стойност 3 млн. долара. В момента по нея се обучават 80 души.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08