Шоу

Zoom процъфтява, въпреки забавения ръст на абонатите

  01.12.2020 15:07  
Zoom процъфтява, въпреки забавения ръст на абонатите
  google

Услугата за онлайн видео разговори Зум (Zoom) продължава да има постоянно присъствие в живота по време на пандемията от Ковид-19, но невероятният й растеж проявява признаци на отслабване. Инвеститорите поставят под въпрос способността на компанията да надгради сегашния си успех, след като ваксината против Ковид-19 позволи на хората да общуват нормално, предаде Асошиейтед прес.Засега Зум процъфтява, тъй като десетки милиони хора, които не бяха чували за услугата в началото на годината вече разчитат на нея, за да се свързват с колеги, учители, приятели, семейство, допълва БТА. Тази зависимост подкрепи печалбата на компанията, а успехът й, благодарение на пандемията, отново пролича при обявяването снощи на резултатите й за периода август-октомври.

Приходите на Зум са скочили над четири пъти на годишна основа до 777 млн. долара, а печалбата е достигнала 198 млн. долара спрямо 2,2 млн. долага преди година. Показателите надхвърлиха очакванията на анализаторите, анкетирани от ФактСет рисърч (FactSet Research), но въпреки това акциите на компанията изгубиха 5% снощи след закриване на официалната търговия.

Една от евентуалните причини за такава реакция на пазара е, че броят на компаниите, които са платени абонати на Зум, не расте толкова бързо, както в началото на пандемията.

Зум приключи последното си тримесечие с 433 700 клиенти, които имат най-малко 10 служители, което е с 63 500 повече клиенти, отколкото през юли. През предишните две тримесечия Зум добавяше по над 100 000 клиенти с най-малко 10 служители.

Макар това забавяне на растежа на абонатите да се очакваше, спадът все пак кара много инвеститори да мислят, че Зум няма да може да задържи набраната инерция, след като значителна част от населението се ваксинира срещу коронавируса.

Както много инвеститори направиха заключение, Зум вече е достигнал зенита си, акциите на компанията поевтиняха с над 20 процента от максимума си от 588,84 долара миналия месец. Въпреки спада, акциите все още са с над шест пъти по-скъпи, отколкото в края на миналата година.

Тези, които все още залагат на Зум, са на мнение, че много абонати, които ползват услугата през пандемията, ще продължат да плащат и когато кризата свърши, тъй като компаниите продължават да намаляват броя на служителите в офисите си и орязват командировките, след като са разбрали колко много може да бъде постигнато с помощта на виртуалните срещи.

Като отражение на големите надежди за Зум анализатори анкетирани от ФактСет прогнозират, че приходите на компанията догодина ще достигнат 3,1 млрд. долара. Това ще бъде около 20 процента увеличение спрямо приходите от близо 2,6 млрд. долара, които Зум очаква за тази година.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08