Новини

Искрен Веселинов: Бюджет 2021 е най-социалният в историята и е максимално ориентиран към хората

  02.12.2020 09:59  
Искрен Веселинов: Бюджет 2021 е най-социалният в историята и е максимално ориентиран към хората

Заместник- председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира темата с отношенията между България и Северна Македония, както и Бюджет 2021.

„Страстите в България донякъде се успокоиха и има подкрепа. В Македония тепърва ще горят страстите. Защото се откриват неща, които са дълго крити от тях. Македония има да преоткрие своето минало. Три десетилетия ние правихме компромиси. Ако бяхме направили и сега, те никога няма да се върнат към миналото“, обяви той по БНТ.

„Никога не сме имали различна теза. Имаше един рубеж, който трябваше да бъде преминат. Това, което поискахме да има още една преговорна врата. Искахме да имаме приятел в ЕС,а не да виждаме проява на антибългаризъм. Бяхме последователни и твърде  толерантни“, обясни той.

„Там има хора, които се смятат за българи. Често обаче става въпрос на търговия. Дълго това беше оскърбително да си  българин там . Имаше и репресии – затвор за такива хора. Целта е повече хора да проговорят за историческата история. Не е целта да ликвидираме историята на Македония.“, обясни той.

„Въпросът  с езика е решен още 97-98 година. Няма драма с тази тема“, обяви Веселинов.

„Последната агония на македонизма. Чрез лобистите ще има натиск върху правителството ни. Смятам, че правителството зае една достойна позиция и поне докато е то ще бъде отстоявана“, категоричен е той.

„Нашите претенции към Македония са сравнително по- скромни от тези на Гърция. Искаме да се признае една историческа истина“, допълни Веселинов.

„Без резултати  от комисията  не може да има напредък за Северна Македония. Разговорът в историческата комисия всъщност стана политически. Не може да твърдят ,че Гоце Делчев не е българин“, категоричен е той.

„За нас по-важно е какво се случва в македонското общество. За първи път се казва истината“, допълни Веселинов.

Той коментира и темата с бюджет 2021.

„Това е бюджет  на подкрепата. Това е най-социалният бюджет в историята. Говорим изобщо ,че гарантирахме увеличаването на доходите на населението. Това единственият начин  да задържим младите“, отсече Веселинов.

„Никой не знае какво ни чака. Никой не може да каже, че всичко в този бюджет е гарантирано . Пандемията промени икономическата обстановка. Този бюджет постави началото на много нови политики. Коронавирусът донесе възможност за пари и за децата. Всъщност това е подкрепа за грамотната раждаемост. Около 450 лв. ще бъдат получени. Така родителите поне няма да се унижават и да се молят за пари“, обясни той.

„Мисля, че бюджетът вече е фиксиран. След 6-тия месец може да се помисли и по допълните разходи. Това е въпрос на диалог в самото министерство. Със сигурност полицията изнесе голяма тежест  не само по КПП-ата, но и по протестите. Ако има доброволни отряди към полицията, те могат да им помогнат. Продължаваме да роботим по този въпрос и следващите две седмици ще можем да внесем тази инициатива в НС.“, коментира той протестите на полицаите, които желаят по-високо увеличение на заплатите от 15%.

„Неизибежната отбрана криминализирането та проповядвавеното на  радилкания ислям се прие на първо четете.. За съжалениеи не бяха гледани на второ четене. Смятам, че ще успеем да го сторим“, обяви той.

„Срещаме подкрепа по тези въпроси. Водим разговори с партньорите си и се надяваме да ни подкрепят. Според тях съдебната практика  е ясна за неизбежната отбрана. Едва ли гражданинът  ще рашава дали да им отговори с камъни или да зареди пушката“, завърши Веселинов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08