Новини

Представиха на брифинг Национален план за готовност при пандемии

  02.12.2020 10:43  
Представиха на брифинг Национален план за готовност при пандемии

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов представиха на брифинг в Министерския съвет Националния план на България за готовност при пандемия, който беше приет на днешното правителствено заседание.

"Приехме Националния план на България за готовност при пандемия", обяви Ангелов.

Министърът уточни, че планът е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Република България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-ото Народно събрание. "При изготвяне на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии", обясни Ангелов.

Националният план на България за готовност при пандемии има общ характер, съобщи още Ангелов и поясни, че такива планове ще бъдат разработени, ако страната ни се изправи и пред други пандемии.

"Този план дава основните насоки и точки - как да прекъснем епидемичния процес, да намалим заболеваемостта и смъртността, да преминем към това как да осигурим важната инфраструктура, работата на важни за държавата органи, и стигнем до комуникационната стратегия", заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Ключово значение имат посланията към хората, уточни той.

До четвъртък ще бъде изготвен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на Министерския съвет.

"Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", допълни той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30