Новини

Чакаме първите ваксини

  02.12.2020 11:28  
Чакаме първите ваксини

Предстои да бъде изготвен и гласуван Национален план за ваксиниране срещу новия коронавирус.

Това съобщи на извънредния брифинг в Министерския съвет днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

"До четвъртък Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19", посочи той.

"Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации", допълни министърът. 

"Ангажимент на координационния съвет и на правителството е всеки един гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран, да получи ваксина – такава, каквато пожелае", каза министърът.

"До края на тази седмица ние ще оборудваме с хладилници, фризери, достатъчни, че да получим първата пратка от ваксината "Пфайзер", съобщи той и уточни, че те ще бъдат разположени в два склада в София – в "Бул Био", и в РЗИ-София.

Другото място ще е в РЗИ-Бургас.

"Четири хладилници ще бъдат доставени и те ще бъдат напълно достатъчни за първата доставка на ваксините", увери Костадин Ангелов и добави, че след това ще има хладилници във всяко едно РЗИ в страната.

"Сумата, опусната за справяне с пандемията, до момента надхвърля 2 милиарда лева. 80 милиона лева на месец достигат парите за лекарите на първа линия", съобщи още Ангелов.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че назначаването на Гигов го е изпълнила със задоволство. 

"Той има необходимите познания, опит, размах на действие при такива мероприятия. Единственото, което искам да му кажа, е, че може да разчита безрезервно на помощта на ВМА", каза директорът на болницата.

Той заяви, че там също ще бъдат доставени хладилници за съхранение на ваксина.

Гигов получи поздравление и от директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който също изрази готовност да помогне по всякакъв начин на дейността на координационния център.

"Със сигурност след Нова година ще започнем имунизация срещу COVID-19", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Основното, което се опитваме да кажем, е, че беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент, отчитайки всички негови специфики, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно. Нашият опит е дългогодишен с грипа и знаем как протича една грипна епидемия или пандемия", посочи той.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на "Пирогов" Асен Балтов дадоха днес брифинг в Министерския съвет.

Те представиха Националния план на България за готовност при пандемия, който бе разгледан на днешното правителствено заседание.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48