Новини

Деница Сачева: 284 хил. семейства получиха подкрепа за отопление

  02.12.2020 15:05  
Деница Сачева: 284 хил. семейства получиха подкрепа за отопление

„284 хил. са семействата, получили подкрепа за отопление през тази година. Те са с 31 хил. повече, в сравнение с миналата година. Най-много са тези, които са получили средства за закупуване на дърва и въглища – 245 хил. домакинства. 29,8 хил. са получили средства, за да могат да платят средствата си за ток. За парно са над 5,1 хил., а за природен газ – около 400 домакинства“, обясни Сачева на изслушването си пред депутатите от парламентарната Комисия по труда и социална политика.

Най-много са одобрените кандидати в областите Пловдив, Благоевград и Враца. Тази година изплащаната сума е 99 лв. на месец, общо 500 лв. са получили домакинствата за целия отоплителен сезон.

„След като свърши извънредната епидемична обстановка и обстоятелствата позволяват, ще бъдат направени съответните проверки от колегите от Агенцията за социално подпомагане за начина, по който се изразходват средствата. Ако се установи, че има хора, които са използвали тези пари не за отопление, те ще трябва да върнат сумата и ще бъдат санкционирани – през следващия отоплителен сезон няма да могат да кандидатстват за тази помощ“, обясни още социалният министър.

Тя съобщи, че не очаква извънреден ръст на безработицата. Продължаваме да регистрираме около 1000 – 1100 души на ден, съобщи Сачева. Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мярката 60/40, 80/20 и „Запази ме”.

Държавата е разплатила над 136 млн. лв. на семейства, получили одобрение за подкрепа за отопление през зимния сезон, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

"Действително има домове за социални грижи, в които условията са крайно неприемливи". Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в парламента.

Днес бе оповестен нов доклад на Комитета за борба с изтезанията (CPT) към Съвета на Европа, според който лечението, условията и правните гаранции, предлагани на психиатрични пациенти и жители на социални заведения в България, остават в несъответствие с препоръките на съвета.

"Взели сме решение домовете в Куделин и Говежда да бъдат закрити, а домът в Самуил през следващата година. Докладът на CPT към Съвета на Европа е нещо, за което ние отдавна сме сезирани и правим необходимото", коментира още Сачева


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48