Свят

Великобритания първа в света започва масово ваксиниране срещу COVID-19

  02.12.2020 19:53  
Великобритания първа в света започва масово ваксиниране срещу COVID-19
  google

Британският регулатор за лекарствата постанови, че ваксината на "Пфайзер-Биоентек" срещу Covid-19, е напълно безопасна и от следващата седмица Великобритания ще бъде първата държава, която започва програма за масово ваксиниране.

Първите 800 000 дози от ваксината ще бъдат доставени в близките дни от Белгия, съобщават от "Пфайзер-Биоентек".

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че националното здравепазване ще конкаткува с хората, които първи ще бъдат ваксинирани. Начело в списъка с приоритети са възрастните хора в домовете за социални грижи и обслужващия ги персонал, а след това са хората над 80-години и медицинските работници на първа линия в битката с COVID-19.
Тъй като болниците имат възможност за складиране на ваксината при температура от минус 70 градуса, което е основно изискване, първите ваксини ще бъдат направени именно в болници, така че материалът да бъде използван максимално ефективно. По принцип три са местата, къдзето ще се извършва ваксиниране – болници, специални центнрове за ваксиниране и обществени центрове, в които това ще бъде задача на местните джипита и фармацевтите.

Мат Ханкок заяви, че ваксинирането започва следващата седмица, а първият министър на Шотландия Никола Стържън бе по-конкретна, като посочи следващия вторник.

Ваксинирането няма да е задължително и е безплатно. Ще се правят по две инжекции с интервал между тях от три седмици. Правителството призова хората да останат бдителни и да спазват разпоредбите в местните карантини. Мат Ханкок заяви, че 2020-та е била ужасна година, но 2021 ще бъде по-добра.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10