Новини

Депутатите отхвърлиха предложение, свързано с доброволната ваксина срещу COVID-19

  03.12.2020 13:40  
Депутатите отхвърлиха предложение, свързано с доброволната ваксина срещу COVID-19
  google

Парламентът отхвърли предложението на БСП изрично да се посочи, че ваксината срещу коронавирус ще е безплатна и доброволна.

"За" предложението гласуваха 62 народни представители, "против" – 64 и "въздържали се" – 24, с което то бе отхвърлено.

Припомняме, че лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи като т. 2 на проекта за решение за ваксините да се включи текст „възлага на Министерски съвет да изготви Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, изграден върху принципите на доброволно и безплатно ваксиниране".

Уверението на министъра от трибуната, че такъв план има и че той утре ще бъде оповестен, че ваксинирането ще бъде доброволно и безплатно не струват нищо. Такива думи сме чували много пъти от тази трибуна. Ние сме парламент в парламентарна република. За да ваксинираме спокойствие, ред и прогнозируемост, настояваме изрично в решението да се запише след като министъра казва, че това е така – надявам се няма да има нищо против, текстът, че ще бъде доброволно и безплатно“, заяви Нинова.

В същото време парламентът одобри предложението за участие на Република България в споразуменията за покупка на ваксини срещу COVID-19. "За" проекта на решение гласуваха 107 народни представители, без "против" и "въздържали се" – 19, с което той бе одобрен.

Споразуменията са сключени от Европейската комисия и производителите на лекарства "АстраЗенека", "Санофи" и "Пфайзер".

Народните представители одобриха предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от "Янсен".


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19