Новини

Приеха реда, по който ще се ваксинираме срещу COVID. Вижте кой ще получи ваксина първи

  04.12.2020 10:44  
Приеха реда, по който ще се ваксинираме срещу COVID. Вижте кой ще получи ваксина първи
  БНР

Приет е националният план за ваксиниране срещу COVID-19 на Република България.

Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Министърът отново напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

"Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно с множество специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на различни държави. Планът е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката”, информира проф. д-р Ангелов.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани.

"В първата фаза на ваксиниране попадат медицински персонал, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг медицински персонал. Очакваният брой от тази група е 243 600 лица, от които 30 000 лекари и 10 000 зъболекари", отчете министърът.

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора.

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания.

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот.

"България ще бъде разделена на 6 района. Първоначално трябваше да се раздели страната на 7", съобщи той. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ - Велико Търново, за район 3 – РЗИ - Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ - Пловдив, за район 6 – РЗИ - Бургас.

Въпреки всичко планът може да подлежи на промяна, информира проф. д-р Ангелов. Настоящият план е с дата 4 декември и е със срок на действие до изтичане на сключените с ЕК договори.
"За да е успешна една мисия, трябва ясно да бъдат поставени целите и да бъдат обявени хората, които носят отговорността. Привлекли сме в щаба всички професионални организации", обяви министърът на здравеопазването.

Министърът на здравеопазването информира, че 12 266 са излекуваните от COVID-19 за една седмица. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-висок процент на заети легла е в област Шумен - 98% и в област Ямбол - 89%.

"До средата на декември очакваме да приключи поръчката на договаряне на спринцовки и други. Ако това не се случи, страната ни има готовност да осигури спринцовки, разтворител и цялата необходима логистика за осигуряването на хладилната верига. Държавата вече разполага с хладилници. Днес в "Булбио" ще се инсталират два хладилника, в които цялата първа пратка може да бъде настанена. Очакваме в Бургас в събота да се инсталира такъв хладилник, а в София още днес. Ваксините ще се поставят само от личните лекари. Целият имунизационен календар се извършва от личните лекари. Всяка една ваксина ще се извършва от лекар", каза проф. д-р Ангелов.

Здравният министър информира още, че българските граждани ще могат да избират каква ваксина да си сложи.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48