Анализи

Няма доказателства, че витамин D помага при болни от COVID-19

  17.12.2020 17:40  
Няма доказателства, че витамин D помага при болни от COVID-19

 Витамин D често се препоръчва на болни от COVID-19 или за превенция от заразата, но учени алармират, че няма доказателства той да помага при заболяването, пише Би Би Си. От Националният британски институт по здравеопазване посочват, че прием на витамин D се препоръчва за здрави кости и мускули, но не трябва да се прекалява.

Различни медици посочват, че е вероятно да има връзка между имунния отговор при коронавирусна инфекция и прием на витамина, но няма категорични доказателства за това, така че да се изписват при лечение на заразата или за превенция от нея. Въпреки това на Острова се осигуряват безплатни дози витамин D за най-уязвимите групи в обществото.

Ползи от витамин DЗдравните експерти посочват, че за да има категоричен отговор по темата трябва да се направи проучване при различните възрастови групи. Към момента витамин D не е част от протоколите за лечение на COVID-19, но ако се установи благоприятното му влияние при болните, би могъл да се добави.

Професорът по респираторни инфекции в Лондонския университет "Кралица Мери" Адриан Мартино твърди, че има шанс витамин D да намалява риска от заразяване и дори да помага болестта да протича с по-леки симптоми.

Доказано е, че приемът на витамин D през зимата е важен, особено във време на пандемия. Той е заместител на естествената слънчева светлина и по време на изолация е препоръчително да се пие. Витамин D може да се набави и от храни - риба и зърнени продукти.

При някои хора витамин D е в ниски количества дори през пролетта и лятото: хора с тъмна кожа; хора в домовете социални грижи; хора, които не излизат често навън; хора, които покриват по-голямата част от кожата си, когато са на открито. Хората от тези групи се съветват да до 10 микрограма (400IU) всеки ден.

Предозиране с витамин D може да причини натравяне. Симптомите включват загуба на апетит, гадене и повръщане, прекомерна жажда, слабост, нервност и високо кръвно налягане.

Прекомерно високите количества също могат да увеличат калция в кръвта, което води до съдова и тъканна калцификация с последващо увреждане на сърцето, съдовете и бъбреците.

Прекомерното излагане на слънце не предизвиква натравяне с витамин D. Приемането на такова количество витамин D от храната, което да предизвика токсичност, е много малко вероятно.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08