Икономика

Златото отново скочи над $1900 за унция

  21.12.2020 12:06  
Златото отново скочи над $1900 за унция
  Nova

Цената на златото се е повишава с около 1% в понеделник. Притесненията на инвеститори и търговци заради новия коронавирусен щам от Обединеното кралство подкрепят предпазливите, без рискови, настроения на пазарите.

Според данните от днешната търговия, стойността на февруарските фючърси на златото на борсата в Ню Йорк Comex нарасна с 0,93% или с 17,65 долара - до 1906,55 долара за тройунция.
Мартенските фючърси за сребро поскъпнаха с 4,45% до 27,192 долара за унция. Инвеститорите са склонни да бягат от риска след новината за нова мутация на коронавируса във Великобритания. В събота Консултативният съвет на Обединеното кралство за нови и възникващи вирусни заплахи потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавирус се разпространява с по-бързи темпове и изисква още повече предпазливост от населението.

Въпреки че новият щам на вируса, според предварителните оценки, може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смърт или хоспитализация. Освен редица европейски държави, както и Израел вече са спрели полетите от Великобритания. Традиционно златото е по-надежден актив, така че търсенето му се увеличава с нарастващата глобална несигурност.

Разпространението на коронавируса представлява значителен риск за икономическото възстановяване, тъй като увеличаването на инфекциите може да доведе до ново блокиране на редица дейности в държавите. От друга страна, разработването и въвеждането на коронавирусна ваксина в света поддържа увереността, че пандемията ще бъде поставена под контрол в дългосрочен план.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10