Свят

Чехия обяви максимално ниво на епидемична заплаха

  23.12.2020 14:55  
Чехия обяви максимално ниво на епидемична заплаха

Правителството на Чехия взе днес решение от 27 декември да въведе в страната максимално пето ниво на епидемиологична заплаха заради коронавируса. Това включва забрана за напускане на дома без спешна нужда, затваряне на някои предприятия и повечето магазини. Въвежда се  и вечерен час от 21:00 до 05:00 часа.

В страната ще останат отворени само магазини, продаващи стоки от първа необходимост. Максимум двама души ще може да са заедно навън. На сватби, погребения и други достъпът е ограничен до 15.

Тези ограничителни мерки ще останат в сила поне до 10 януари, поясни министърът на здравеопазването Ян Блатни. Властите възнамеряват да компенсират изцяло щетите за предприемачи, които са принудени да прекратят бизнеса си поради коронавируса в момент на действие на новите санкции, предаде bTV. 

Междувременно стана ясно, че ваксинацията срещу коронавирус в Сърбия започва утре в домовете за стари хора. Те са най-застрашената категория, затова започваме с тях, обяви сръбкият президент Александър Вучич, цитиран от БГНЕС.

Ваксините са доставени на базата на двустранни договорки, като Сърбия е може би единствената страна извън ЕС , която е успяла да набави необходимите дози, добавя още Вучич.

"AЛИМАС (Агенция за лекарства и здравни продукти) получи проби от други ваксини, те ще продължат да си вършат работата и тогава очакваме по-големи количества. Очакваме да получим ваксини чрез тази програма, но се справяме и сами", категоричен бе Вучич.

Общият брой на заразените с новия коронавирус в света превиши 77,95 милиона души, показва преброяване на ТАСС, направено въз основа на официални данни, сведения на експерти и медии. Това означава, че с инфекцията са се срещнали над 1 процент от населението на планетата, което към момента е 7 милиарда и 795 милиона души, предаде БТА.

Най-висок дял на заболели имат страните с относително малко население. Така в Андора заразените са 9,9 на сто от населението (7633 души), в Люксембург - 7,2 на сто (44 809 души), а в Черна гора - 7,2 на сто (44 542 души). За сравнение в САЩ процентът е 5,6 (над 18,2 милиона души), а в Русия - 1,9 (2,9 милиона души).

Разпространението на коронавируса в света продължава да се ускорява. До септември, когато в много страни започна т.нар. втора вълна на разпространението на инфекцията, в света ежедневно бяха регистрирани до 300 хиляди случая. През октомври този показател нарасна до 600 хиляди на денонощие, а на 20 декември достигна рекорд от 800 хиляди потвърдени случая за 24 часа.

Същевременно е намалял делът на смъртните случаи от общия брой на заразените. При първата вълна този показател беше 6-7 процента. На 9 май, когато регистрираните случаи на зараза в света бяха 4 милиона, делът на починалите беше 6,92 процента - 276 800 души. Сега числеността на смъртните случаи надхвърля 1,7 милиона, което представлява около 2,2 процента от общия брой на заразените.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19