Анализи

Каракачанов първи започна да модернизира армията

  28.12.2020 15:35  
Каракачанов първи започна да модернизира армията
  google

"През изминалите 30 години почти нищо не е инвестирано в Българската армия. Ние сме си поставили амбицията да наваксаме за 10 години пропуснатото".
Под това мото премина последната година за вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. След като през 2019 г. кабинетът подписа 2-милиардната сделка за изтребители F-16, през 2020 г. завърши втора голяма сделка – 1 млрд. лева за два нови патрулни кораба.

Но това далеч не бе всичко. Продължи работата по проекта за купуването на нови бронирани машини за близо 1.5 млн. лева, макар че с голяма вероятност сделката няма да бъде подписана в рамката на този мандат. За сметка на това вече е факт по-малката поръчка - нови бронирани машини за Специалните сили (50 млн. лева).
Подготвена е и модернизацията на старите съветски танкове Т-72 (78 млн. лева). В авиобазата "Граф Игнатиево" ще бъдат инвестирани 300 млн. лева следващите няколко години, за да могат да бъдат приети там новите американски изтребители. Паралелно с това армията вече купи два кораба втора ръка от Нидерландия, а военното министерство твърди, че търси от кого до купи и подводница втора ръка.
Военните обявиха и спешна необходимост от нови 3D радари. Поръчката ще излезе до 300 млн. лева, ако бъде задействана. МО през последните две години отчете, че за първи път се подсигуряват с договори всички бойни платформи в армията – от МиГ-29, Су-25 и L-39 до Ми-17 и Ми-24.
Част от новите поръчки ще се изплащат разсрочено през следващите години, така че отбраната ще трябва да остане приоритет и за следващото управление.
През следващите години България ще трябва да финансира приоритетно армията с минимум 2% от БВП, каквато е и поставената цел в НАТО.
Освен изплащането на покупките обаче, трябва да бъдат предвидени стотици милиони за осигуряване на нужната инфраструктура и за поддръжката на новата техника.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48