Икономика

Четири организации подкрепиха работата на ресторантите в хотелите до 0.30 ч.

  29.12.2020 14:33  
Четири организации подкрепиха работата на ресторантите в хотелите до 0.30 ч.

Националният Борд по Туризъм, Българската Туристическа Камара и Българският Туристически Съюз декларират готовността си да продължат стриктно да спазват действащите противоепидемични мерки в подкрепа на здравната система и усилията на всички български граждани за преодоляване на кризисната ситуация от пандемията COVID-19. Във връзка с предстоящите новогодишни празници и необходимостта от прилагане на единен критерий за обективен контрол считаме, че е целесъобразно
удължаването на времето за работа в местата за настаняване и хранене до 00:30 ч. на 01 Януари 2021 г.
Взаимодействаме като конструктивни партньори с Министерството на туризма и заставаме зад усилията на Заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика и Министър на туризма г-жа Марияна Николова за създаването на
институционални предпоставки за реализация на зимния туристически сезон и за гарантиране на обществения интерес.

Да се позволи на хотелските заведения да работят половин час след полунощ, за да могат клиентите на местата за настаняване да посрещнат спокойно Нова година, настояват и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

С радост научихме, че подобно е е предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и напълно подкрепяме идеята й тази възможност да бъде обсъдена с правителството, здравните власти и Националния оперативен щаб.

Много по-хигиенично е гостите на хотелите да вечерят в ресторантите към местата за настаняване при максимална заетост от 50% и спазване на необходимата социална дистанция, отколкото да се хранят в стаите, категорични сме от БХРА. И припомняме, че от началото на епидемията през март няма нито един хотел, който да се е превърнал в ядро на зараза, няма разболели се в местата за настаняване, а спазваните мерки там са най-строги. Това се доказва както от изказването на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, така и от проверките на редица контролни органи през декември в зимните и спа хотели, в които не бяха регистрирани нарушения на противоепидемичните мерки.

По време на коледните празници не е постъпил и нито един сигнал за нарушения. По думите и на самата Николова регулярните проверки, които се извършиха през декември, показаха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани. Удължаването на работното време с два часа и половина няма да застраши здравето на гостите на хотелите, като в същото време ще запази психичното здраве на клиенти, персонал и инвеститори. Чрез промяната ще се намали и риска от “тайни” партита, при които не се упражнява контрол върху спазване на мерките.

Чрез удължаване на работното време за Нова година ще се спестят и хиляди левове за ремонт на хотелските стаи, които при “празнуване” по стаите ще бъдат буквално разрушени, подчерта зам.-председателят на БХРА Златко Златанов. Той допълни, че част от клиентите вече са декларирали, че няма да се съобразят с вечерния час на Нова година в хотелските ресторанти и няма да напуснат заведенията. Така че подобна мярка ще спести и редица разправии на хотелиерите, подчерта Златанов.

Радваме се, че министърът на туризма осъзнава факта, че липсата на финансова подкрепа за бизнеса и персонала му, както и постоянна смяна на частични и пълни мерки за спиране на работата, но без компенсации, е пагубно за бранша.

Удължаване на работното време на заведенията при спазване на всички необходими мерки за запазване на здравето и осигуряване на сигурността на нашите гости в хотелите е най-добрата стъпка за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия. БХРА адмирира тази идея и се надява, че предложението на министър Николова да бъде одобрено и да влезе в сила още от утре.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08