Икономика

Сачева: Вместо ваучери през април пенсионерите ще получат 120 лв. в брой

  04.01.2021 11:06  
Сачева: Вместо ваучери през април пенсионерите ще получат 120 лв. в брой
  БНР

През април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369 лв., които са 392 000 души, ще получат 120 лв. добавка към пенсиите си за хранителни продукти. Това ще струва около 47 млн. лв. С тези пари - 120 лв., ще имат възможност да си купят каквото им е необходимо, парите се дават целево за хранителни продукти. Тава казва социалният министър Деница Сачева пред "Монитор"."Избрахме тези хора, защото те ще имат пенсия под линията на бедност. Хората с минимална пенсия не са включени, защото те са най-привилегировани в този случай на увеличение на пенсиите, защото получават 20% увеличение. Пенсионерите с максимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% увеличение от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лв. имат нужда от подкрепа и затова за тях сме предвидили еднократно 120 лв. От НОИ ще дадат списък на Агенцията за социално подпомагане с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, така че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с критиките, че ниските пенсии трябва да ги подпомагаме чрез системата за социално подпомагане", обяви още тя.

Около 480 000 са пакетите с храна, които са раздадени на нуждаещи се, а 4000 са се хранили в обществените трапезарии в страната. "И двата вида подкрепа ще продължи и догодина. По последни данни мярката за семейства с деца до 14 год. е обхванала над 23 000 души, а изплатените средства са близо 20 млн.лв. По мярката Родители в заетост пък 6000 семейства получиха средства за да наемат детегледачка. Обръщам внимание на това, че увеличихме обезщетенията за безработица от 9 на 12 лв., променихме и срока, в които могат да се получават тези обезщетения от 4 на 7 месеца. Над 250 000 работни места са запазени по мярката 60/40 и още около 30 000 бяха запазени по мярката 80/20. Над 2 млн. пенсионери получиха добавки по 50 лв. към пенсиите си от август месец до сега. Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова подкрепа", разкри още социалният министър.

Сачева не очаква новата 2021 г. да бъде ли по-лека за социалната система.

"Тепърва ще има отражения от кризата, които ще се проявяват в бизнеса и в икономическата и социална обстановка. Имаме готовност мярката 60/40 да продължи до септември, но да бъде доста по-фокусирано подпомагането, и вероятно не толкова щедро, колкото е в момента", споделя още тя.

На въпрос докога ще продължи подкрепата на семейства, чиито деца не посещават училище заради пандемията, тя каза: "Напълно сме обезпечили необходимостта от тази помощ до края на тази учебна година, до 30 юни. Родителите ще могат да я ползват. Отделени са 73 млн.лева за 2021г, а общата сума е 80 млн.лв за цялата учебна година. Родителите могат да кандидатстват за всеки период, в който децата им са в онлайн обучение или карантина."

Попитана, че през юни предстои първите 17 000 жени да получат втора пенсия, Сачева обяви, че те не са ощетени.

"Ние предприехме и конкретни стъпки за тях, чрез закона за ДОО дадохме възможност те да прехвърлят парите си или в НОИ или в друг фонд. Решението за това е много лично, всеки сам трябва да прецени спрямо обстоятелствата, в които се намира. Аз съветвам всеки да прочете и да се информира достатъчно от страницата на НОИ. Има калкулатор, който с точност би определил размера на пенсията съобразно стажа и дохода на всеки човек. Предприехме и стъпки по отношение на намаляване на коефициента на редукция, което благоприятства именно пенсиите на тези жени, които ще се пенсионират първи. Политическите решения дават възможност хората с втори пенсии да не са в неблагоприятна ситуация, а напротив - защитаваме техния интерес."


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48