Свят

Мексиканският президент предложи политическо убежище на Джулиан Асанж

  04.01.2021 22:25  
Мексиканският президент предложи политическо убежище на Джулиан Асанж

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор предложи по време на обичайната си сутрешна пресконференция, политическо убежище на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, след като британски съд отхвърли екстрадицията на журналиста в САЩ, където той е обвинен в шпионаж и компютърни злоупотреби, съобщава „Дойче Веле“.

"Ще помоля министъра на външните работи да извърши съответните процедури, така че от правителството на Великобритания да бъде поискано възможността г-н Асанж да бъде освободен и Мексико да му предложи политическо убежище", обяви президентът, който заяви, че страната предлага защита, но с „отговорността да гарантира, че получателят на убежището не се намесва в политическите дела на никоя държава“.

„Първо отбелязвам, че в Англия е дадена защита на г-н Асандж, че екстрадицията в САЩ не е разрешена, вярвам, че това е триумф на справедливостта, отбелязвам, че в Англия действат по този начин, защото Асандж е журналист и заслужава шанс ", заяви Лопес Обрадор.

Няколко часа преди предложението на мексиканския президент британски съд отказа екстрадицията на Асандж в САЩ. Британската прокуратура от името на Вашингтон посочи, че ще обжалва в установения срок от четиринадесет дни решението, постановено от съдия Ванеса Барайцер, която отхвърли екстрадицията, предвид факта, че съществува риск Асандж да се самоубие.

Компютърният учен, който е затворен на британска територия повече от десетилетие и е в затвора в продължение на 20 месеца, след като е бил задържан в еквадорското посолство, проследи гледката от подсъдимата скамейка и избърса челото си, след като изслуша мнението на Барайцер , докато половинката му и майка на двете им децата Стела Морис избухна в сълзи.

Междувременно, Министерството на правосъдието на САЩ беше „изключително разочаровано“ от решението, но предупреди, че ще продължи да „търси екстрадицията на г-н Асанж в САЩ.“ Тази държава има за цел да го съди за 17 престъпления за шпионаж и едно за закона за измамите и компютърните злоупотреби, особено за разпространението през 2010 и 2011 г. (макар и сега удължен до периода от 2007 до 2015 г.) на военни архиви и други поверителни документи.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10