Свят

Локдаун на Острова, забранено е излизането от дома без основателна причина

  05.01.2021 08:10  
Локдаун на Острова, забранено е излизането от дома без основателна причина

Британският премиер Борис Джонсън обяви нови строги мерки в борбата срещу тревожното разпространяване на заразяванията с коронавируса, много подобни на първия локдаун през месец март. Всички училища, колежи и университети ще бъдат затворени до средата на февруари, предаде БНР.

Джонсън започна обръщението си към нацията с тревожната статистика със заразяванията и смъртните случаи, както и новия щам на вируса, който се разпространява 70% по-бързо. Това налага незабавни действия, ето защо премиерът обяви новите ограничения за Англия. Те включват забрана на контактите и оставане по домовете, като те могат да бъдат напускани само за пазаруване на продукти от крайна необходимост, за посещаване на болница или за физически упражнения.

Най-голямата новина е затварянето на всички учебни заведения. Това ще остане в сила до средата на февруари, когато е кратката зимна ваканция. По всяка вероятно матурите тази година няма да се проведат по приетия начин, възможно е дори те да бъдат отложени. Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата. Голямата разлика от първия локдаун обаче, по думите на премиера е, че е в ход масовото ваксиниране.

Джонсън изтъкна, че това е последната фаза на страданието, защото с помощта на ваксината битката ще бъде спечелена. Той допълни, че до средата на февруари ще бъде направено всичко възможно да бъдат ваксинирани четирите най-уязвими групи хора - най-възрастните, обитателите на домовете за социални грижи и персонала им, хората над 70 години и здравните работници на първа линия – което ще позволи да се вдигнат ограниченията. Джонсън призова за пореден път хората да следват инструкциите и подчерта, че оставайки по домовете си ще облекчат работата на здравеопазването и ще спасят човешки животи.

Лидерът на опозицията Киър Стармър приветства новите мерки, макар и те да са много закъснели, според него. В Шотландия от полунощ влиза в сила локдаун до края на януари. В Уелс наложеният преди Рождество локдаун остава в сила също до края на януари. Най-строги мерки са наложени и в Северна Ирландия. Всяка част на Обединеното кралство следва своя собствена политика в борбата с вируса.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10