Свят

Кметът на Вашингтон мобилизира Националната гвардия заради привържениците на Тръмп

  05.01.2021 10:22  
Кметът на Вашингтон мобилизира Националната гвардия заради привържениците на Тръмп

Националната гвардия е мобилизирана в американската столица Вашингтон преди планираните демонстрации на привърженици на президента Доналд Тръмп тази седмица, когато Конгресът се събира, за да утвърди резултатите от общите избори на 3 ноември, съобщава NBC News, цитирана от "Фокус". Гвардията ще бъде използвана за подпомагане на контрола на тълпите и управление на трафика, каза началникът на полицията. Искането за мобилизацията е дошло от кмета на Вашингтон Мюриел Баузър.

„Молим жителите на DC и хората, които живеят в региона, да избягват конфронтация с всеки, който търси битка“, каза Баузър. „А най-добрият начин да направите това е да избягвате района“. Конгресът трябва да заседава в сряда, за да утвърди официално гласуването на Изборната колегия. Президентът Доналд Тръмп загуби изборите, но твърди, че това е станало чрез многобройни измами. Във вторник в щата Джорджия ще се проведат балотажи, които ще определят коя партия контролира Сената.

Организаторите планират да се съберат във вторник вечерта на „Фрийдъм плаза“ и през целия ден в сряда да са на Елипсата, а в 13 часа ще проведат марш до Капитолия, съобщи Асошиейтед прес. Тръмп насърчи митинга и в неделя написа в туитър „Ще бъда там. Исторически ден!“ - като ретуитна съобщение за планираното събитие в сряда.

Повече от 300 служители на Националната гвардия на окръг Колумбия ще подкрепят градските власти във вторник и сряда, осигурявайки контрол на тълпите в метростанциите и помагайки при затваряне на улици, се казва в изявлението на гвардейците. Действащият началник на полицейското управление на столицата Робърт Конти предупреди демонстрантите и всички останали, че оръжията не са разрешени.

„Получихме известна информация, че има хора, които имат намерение да внасят огнестрелно оръжие в нашия град и това просто няма да бъде толерирано“, каза Конти. През декември няколко души бяха наръгани с нож по време на сблъсъци около митинг, подкрепен от Тръмп. По-рано, в понеделник, бе арестуван лидерът на дясната организация Енрике Тарио за това, че е изгорил знаме на радикалната лява организация Black Lives Matter (Животът на черните има значение), свалено от историческа черна църква по време на митинг на 12 декември. Твърди се също, че той е имал в себе си два пълнителя с голям капацитет за огнестрелно оръжие, съобщиха от полицията.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10