Анализи

Проф. Ангелов: Заиграването на някои напористи политици с ваксините граничи с престъпление

  05.01.2021 10:29  
Проф. Ангелов: Заиграването на някои напористи политици с ваксините граничи с престъпление

"Наблюдавам някои политици, които са много напористи и сънуват, че са победители и се заиграват с този момент. Използването на ваксинирането с политическа окраска граничи с престъпление. В момента е време за работа и за решаването на проблемите". Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред Нова ТВ.

Здравният министър коментира и предстоящите консултации с президента Румен Радев за парламентарните избори.

"Ще запознаем президента с постиженията на българските експерти, за да бъде информиран", каза той.

Проф. Ангелов бе категоричен, че ограничаване на свободата на пътуване на неваксинираните е нередно.

"Трудно ми е все още да повярвам, че това ще се случи и според мен те са нередни. За да постигнем успех трябва да имаме 80 % ваксинирани", каза здравният министър.

"2021 е година на надеждите. Тази криза за нас като политици ни помогна, защото ситуацията е следната - много дълго време всички говорихме за проблемите на България, но сега приоритет номер едно трябва да стане обикновения човек", допълни той.

"В тази ситуация видяхме истинското лице на българското здравеопазване. 237 млн. лв. ще бъдат дадени допълнително за заплати на всички лекари, санитари и медицински сестри", допълни Ангелов

"Чувстваме се спокойни, решени сме да водим тази битка докрай, победата ще бъде на наша страна. Резултатът от въведените мерки дано не ни накара много да си вярваме, постигнахме това с разум, трябва да останем разумни", прикани професорът.

"До края на месеца ще има още две доставки на общо 70 000 ваксини, след това очакваме на 11-ти, а последващата е в края на февруари. Чакаме разрешение и на трета ваксина. Ще задоволим нуждите на българските граждани. Около 33 % заявиха желание да се ваксинират на първа фаза, сега процентът наближава и задминава 50", информира министърът.

"Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието. До края на тази седмица ще имаме точната бройка, а също така и на работещите в социалните услуги. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза. Целта ни е да достигнем между 60 и 70 % ваксинирани във всяка таргетна група. Няма друг начин за постигане на колективен имунитет", каза той.

По думите му, се работи върху създаването на дигитален паспорт за ваксинираните, възприет в ЕС. Ще бъде направена информационна кампания с цел българските граждани да бъдат най-информираните по темата за имунизацията в Европейския съюз. Той призна, че все още не е видял баща си, тъй като чака втората доза. "След 10-тия ден от втората ваксинация ще мога да посетя баща си, а когато той бъде ваксиниран вече ще е напълно безопасно. Ваксината предпазва от самото заболяване - човекът не може да се разболее или да получи тежки усложнения или да достигне до фатален край. Запознати сме с поведението на този вирус и можем да го контролираме, ваксината е най-голямото ни оръжие", каза още той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10