Свят

Локдаун в Германия: учениците остават вкъщи. Ограничава се свободата на придвижване

  06.01.2021 13:57  
Локдаун в Германия: учениците остават вкъщи. Ограничава се свободата на придвижване
  google

Училищата остават затворени, ограничава се свободата на придвижване: в борбата срещу коронавируса Германия въвежда още по-строги мерки. Засега до 31 януари.

Нови ограничения ще има в Германия в борбата срещу разпространяването на коронавируса. Това стана ясно след днешната среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции. От определено равнище на разпространение нагоре ще бъдат въвеждани ограничения в придвижването на хората. В момента мярката засяга 67 окръзи и общини, много от които са в провинциите Саксония и Тюрингия. Върху частните контакти между хората също ще бъдат наложени общи ограничения, които ще важат засега до 31 януари - заедно с досегашните.

До 31 януари остава в сила решението да бъдат затворени обектите за обществено хранене, за прекарване на свободното време и за културни събития, както и търговските обекти, които влизат в съответния списък.

Новите ограничения на свободното придвижване ще засегнат онези окръзи и общини, където за едноседмичен период са регистрирани над 200 новозаразени на 100 000 души население. Там ще важи правилото, че никой няма право "без основателна причина" да се отдалечава на повече от 15 километра от местоживеенето си. Изрично се посочва, еднодневните туристически излети не се смятат за "основателна причина".

Колкото до частните контакти, в засегнатите окръзи и общини отделният човек ще може да се среща само с още едно лице, което не принадлежи към домакинството. Допустимо остава събирането на членовете на семейството от едно домакинство.

Ето и накратко и част от останалите правила, които ще важат до 31 януари:

Болнични за децата: Досега родителите имаха право на 10 дни отпуск за болно дете, при самотните родители – на 20. Сега броят на дните се удвоява, включително и когато детето трябва да остане вкъщи, защото училището или детската градина са затворени.

Пътувания към Германия: Влизащите в Германия, които пристигат от рискови области, трябва да се подложат на тест максимум 48 часа преди пътуването или директно на границата. Следва задължителна 10-дневна карантина, която на петия ден може да бъде прекратена при наличие на отрицателен тест.

Търговски обекти: Затворени остават всички магазини, с изключение на онези, които покриват насъщните нужди на хората. Отворени остават също автосервизите, бензиностанциите, велосипедните работилници, банките.

Училища: те остават затворени, като за най-горните класове може да се вземат допълнителни решения. На нуждаещите се ще бъдат предлагани грижи за учениците при необходимост и дистанционно обучение.

Детски градини и ясли: остават затворени.

Работно място: към работодателите се отправя настойчивият призив да помогнат чрез даване на отпуски или създаване на оптимални възможности за труд от вкъщи.

Алкохол: употребата на алкохолни напитки на обществени места остава строго забранена, като нарушителите ще бъдат наказвани с глоби.

Фризьорските и спа-салони остават затворени.

Необходимите медицински и терапевтични грижи и процедури остават достъпни за хората.

Богослужения в храмовете на различните вероизповедания са допустими само с маски и при спазване на дистанция от 1,5 метра.

На 25 януари ще бъдат взети решения за следващия период.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10