Свят

Сърбия купува 2 милиона руски ваксини

  06.01.2021 18:07  
Сърбия купува 2 милиона руски ваксини

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и правителството на Сърбия са се договорили за доставка на западната ни съседка на 2 млн. дози коронавирусна ваксина "Спутник V", съобщават руските медии.

"РФПИ и сръбското правителство обявяват споразумение за доставка на 2 милиона дози ваксина "Спутник V", първата в света регистрирана ваксина срещу коронавирус, за страната. Ваксинацията на населението срещу коронавирус със "Спутник V" започна днес в Сърбия", се казва в доклада. Първата партида ваксина беше доставена в Сърбия на 30 декември 2020 г. Ваксината беше одобрена без провеждането на допълнителни клинични изпитвания в страната.

Споразумението между РФПИ и сръбското правителство ще гарантира ваксинирането на 1 милион души (руската ваксина се състои от две дози). "Доставките на "Спутник V" ще позволят на Сърбия да диверсифицира портфолиото си от ваксини срещу коронавирус. Ваксината за доставки за Сърбия ще бъде произведена от международните партньори на РФПИ в Индия, Китай, Южна Корея и други страни", отбелязват разработчиците на руската ваксина.

"Русия и Сърбия имат дългогодишно партньорство и ние подкрепяме решението на правителството да използва ваксината "Спутник V" за борба с коронавируса. Ваксината се основава на добре проучена платформа от човешки аденовирусни вектори с доказана безопасност", увери Кирил Дмитриев, ръководител на РФПИ. Сръбският вътрешен министър Александър Вулин и председателят на парламента Ивица Дачич бяха ваксинирани срещу коронавирус с руската ваксина днес, като по думите на Дачич членовете на правителството избират различни ваксини в подкрепа на ваксинацията.

Ваксинацията в Сърбия започна на 24 декември с американско-германско лекарство, произведено от Pfizer и BioNTech, първите 4875 дози от които бяха доставени със самолет до летището в Белград и след това изпратени до Института по вирусология и ваксини "Торлак". По-големи партиди са насрочени за януари. По-рано сръбският президент Александър Вучич обеща, че той, премиерът Ана Бърнабич и министърът на труда и социалната защита Дария Кишич-Тепавчевич ще ваксинират с ваксини от различни производители, за да "укрепят доверието на гражданите във ваксините". Брнабич беше първата държава в страната, която получи ваксина Pfizer.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10