Икономика

Заловиха над 300 тона опасни цитруси по празниците

  09.01.2021 13:47  
Заловиха над 300 тона опасни цитруси по празниците

Общо 307 тона опасни за консумация портокали, мандарини, лимони и нар, както и пипер са били задържани при граничен контрол от Българската агенция за безопасност на храните през декември, пише вестник Телеграф.

Причината е завишено съдържание на пестициди. Освен това са хванали и 25 тона фъстъци и шам-фъстък, които имат завишено съдържание на микоксини. Продуктите не са допуснати до българския и европейския пазар.

Освен контрола на границите през миналия месец са извършени 13 421 проверки на обекти за търговия и заведения за хранене. Проверени са 5719 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене по официален контрол и 188 по сигнали и жалби на граждани. За спазване на изготвените препоръки към бизнес операторите в сектора на храните във връзка с противоепидемичните мерки са извършени 7427 проверки, а по сигнали и жалби на граждани – 87.

При инспекциите са констатирани някои несъответствия, като предлагане на храни без етикет и идентификационна маркировка, както и с информация на български език, с изтекъл срок на годност, неправилно съхранени. Констатирани бяха и несъответствия, свързани с препоръките за противоепидемични мерки.

Сред другите нарушения са неосигурено периодично обезвреждане на странични животински продукти, а един обект е извършвал дейност без регистрация по Закона за храните. В тази връзка са издадени 24 акта и 322 предписания. Временно е преустановена дейността на 5 обекта поради констатирана лоша текуща хигиена, предлагане на храни с изтекъл срок на годност и с неизвестен произход. Сред тях е и крайпътно заведение, което е работило без регистрация, тоест нелегално.

Общо 574 килограма храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка и документи за произход са насочени за унищожаване, посочиха още от агенцията по храните.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30