Новини

Оранжев код за сняг е в сила за три области в страната

  10.01.2021 08:14  
Оранжев код за сняг е в сила за три области в страната

Оранжев код за сняг е в сила за три области в страната, а за останалите 25 ще важи жълт код. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код за снеговалежи е валиден за Видин, Враца и Монтана, в които ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се увеличи до 30-40 см, в близост до Дунав - до 15-20 см. Жълт код за сняг ще бъде в сила за областите Шумен, Силистра, Русе, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Плевен, Ловеч, Перник, Софияград и София-област.

В областите Перник и София-град през предстоящата нощ ще вали интензивен сняг и до сутринта снежната покривка ще се увеличи до 15-17 см. Преди обяд валежът временно ще отслабне, но в следобедните часове отново ще се усили, към вечерта снегът ще премине в дъжд.

В останалите от изброените области ще има валежи от сняг, интензивни в нощните и следобедните часове. Снежната покривка до полунощ ще се увеличи, като ще достига от 10 до 25 см, а в Софийска област - до 30-40 см.

В областите Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен ще духа до умерен вятър от изтоксевероизток и ще създава условия за виелици и навявания. В областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Варна и Добрич предупреждението е за интензивен дъжд и за сняг.

Ще има валежи от дъжд, който ще преминава в сняг. Количествата ще бъдат до 20-25 л/кв. м., за Кюстендилско - до 30-35 л/кв. м. В планинските райони на Пазарджишка област валежът ще е от сняг.

В областите Благоевград и Смолян ще вали дъжд, над 1300-1400 метра - сняг, интензивен през нощта и утре след обяд, с количества до 30-35 л/кв. м. в Благоевградска и до 25 л/кв. м в Смолянска област.

Жълт код за обилни валежи от дъжд ще бъде в сила за областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, където ще има значителни валежи от дъжд, които ще продължат и през нощта срещу понеделник, с количества за денонощието до 25 л/кв. м.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05