Свят

Бундестагът засилва мерките за сигурност след щурма на Капитолия

  10.01.2021 21:33  
Бундестагът засилва мерките за сигурност след щурма на Капитолия
  Cross

Мерките за сигурност в германския Бундестаг (долната камара на парламента) са засилени, след като миналата седмица размирници щурмуваха Капитолия във Вашингтон. Това е съобщил на парламентаристите председателят на законодателния орган Волфганг Шойбле, цитиран днес от седмичника "Билд ам зонтаг", предаде Ройтерс.

Полицията във федерална провинция Берлин се подготви за подсилване на екипите си около сградата на Райхстага, съобщава Шойбле в писмо до законодателите.

Говорителка на Бундестага потвърди, че Шойбле е писал на депутатите относно настоящата ситуация, но отказа да даде подробности за съдържанието на писмото.

"Билд ам зонтаг" съобщи също, че Шойбле е поискал от външното министрество доклад за насилието във Вашингтон и ще изясни съвместно с федералното правителство и провинция Берлин какви изводи трябва да бъдат направени за сигурността на Бундестага.

Разгневени привърженици на американския президент Доналд Тръмп, който през ноември загуби изборите за следващ държавен глава на САЩ, в сряда нахлуха в сградата на федералната законодателна власт (Капитолия) във Вашингтон.

Петима души загинаха, сред които и полицай.

По време на демонстрация през август германски демонстранти срещу ограниченията заради коронавируса, щурмуваха стъпалата на парламентарната сграда в Берлин. Някои развяваха знамена на крайнодясната организация "Райхсфлаге", припомня Ройтерс.

 


Анкета

Какво очаквате от новото редовно правителство?


Резултати
Видео
Румен Радев пее и свири на китара
 25.11.2021 16:09      
Видео
Горгона е най-новото парче на Папи Ханс
 17.11.2021 21:00