Новини

Проф. Герджиков: 90% в СУ Св. Климент Охридски ще се ваксинират

  12.01.2021 08:47  
Проф. Герджиков: 90% в СУ Св. Климент Охридски ще се ваксинират

Бакалавърските програми няма да се съкратят
"Науката винаги има влияние във всяка област, това важи и за бедствията. Въпросът е дали управляващите имат връзка с учените", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски".

"Хората вярват във всякакви конспирации, предимно защото не искат да поемат лична отговорност за себе си. Когато нещо не върви, не става дума за конспирации, а за некадърност. Хората на науката трябва да внимават какво говорят, а другите хора трябва да ги слушат", категоричен бе проф. Герджиков.

Ректорът заяви, че в Университета 90% са готови да се ваксинират.

"Учителите също ще се ваксинират повечето. Ваксините не са много и аз бих посъветвал учителите да побързат", добави още той.

"В момента сме на онлайн обучение, възможно е сесията да премине онлайн, но не е препоръчително, особено за природните науки", изрази мнението си ректорът.

"Научните изследвания са недофинасирани през последните 30 години. Но през последните 4-5 години имаме европейско финансиране по инфраструктурни проекти. Държавата трябва да направи своята част по отношение финансирането на научните изследвания. Много от нашите учени са постигнали високо ниво", заяви още проф. Герджиков.

"Не се инвестира много в нашите учени, затова и не се получава моного голям продукт.", добави той.

"Имаме 50 български учени, които са на световно ниво, те са големи имена и ние трябва да се гордеем с тях, а те не са повече, защото такава ни е икономиката", убеден е професорът.

"Кризата ускори дигитализацията на обучението у нас, все повече ще навлизат те и в образованието, и в производството. Присъственото обучение, обаче, никога няма да бъде заменено. Промяната в обучението не бива да се свежда само до дигитализирането, а и до нови начини на преподаване, ние се опитваме да ги прилагаме", каза още той.

"Бакалавърските програми няма да се съкратят, може да има желаещи в направление изкуство, където това може да е полезно, но други желаещи засега няма", изрази мнението си проф. Герджиков


Анкета

Трябва ли да забраним руския газ и петрол?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10