Новини

Цветан Цветанов: Има ясна симбиоза между ГЕРБ и ДПС

  13.01.2021 16:59  
Цветан Цветанов: Има ясна симбиоза между ГЕРБ и ДПС

Караянчева и Дариткова  ми споделяха притесненията си за рокади, които биха довели до опорочаване на изборния процес

От участието ми в политиката и във всички парламентарни избори от 2009 до 2017 г. включително, ГЕРБ никога не е организирала изборите и като бивш председател на предизборния щаб мога да кажа, че сме залагали повече на секторни политики, диалог с хората и политики, които да стигнат до тях.Това каза пред БНР Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България".

Попитан защо трябва да се ротират полицейските представители Цветанов заяви, че през всички тези години от 2009 до 2017 г. винаги полицейските началници са били сменяни.

"В момента ситуацията, която наблюдаваме и във вчерашните консултации на дадени политически формации, които са парламентарно представени виждаме, че има съвесем друг подход и има едно неразбиране за тази ротация, за която говорим.  Знаете, че през 2013 г., 2014 г. и 2017 г. имаше служебен кабинет. Това даде една допълнителна гаранция изборите да бъдат честни и да не бъдат оспорвани, по начин по който да дискредитира изборния процес и всички тези, които са парламентарно представени в българския парламент“, заяви Цветанов.

„Сега, наблюдавайки процесите през последната година, година и половина мога да кажа, че 2019 г. даде една много ясно очертана симбиоза и взаимодействие между две от основните политически формации ГЕРБ и ДПС. От тази гледна точка мога да дам и конкретни примери. Случилото се в община Гурково е много ясен знак на политическо задкулисно договаряне, как се предават или продават избирателите в една малка община и срещу кмета макар и с малка разлика, но със сигнали за купени гласове, няма абсолютно нищо, което да е излязло като решение от компетентните институции“, посочи Цветан Цветанов.

Затова тази ротация е необходима, защото ще могат да не се развият евентуалните връзки, които са създадени с определено контролиране на гласове. Вече има доста сигнали, че на местните избори през 2019 г. са осигурявани кордони от полицеейски служители, за да може определени политически формации или определени кандидати за кметове да могат безпрепядствено да си осигурят т.нар. контролиран вот.

Цветанов припомни, че по времето, когато е бил зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева и Даниела Дариткова са му споделяли притеснения от определени рокади, които могат да бъдат извършени в техните избирателни райони, с една единствена цел да бъдат опорочени изборните резултати.

„Лично г-жа Цвета Караянчева, през 2017 г., когато министър беше Младен Маринов, тя самата ми сподели, че той иска да махне областният директор на полицията в Кърджали, защото е осуетил конфликт, който е можел да ескалира много на едно събиране в община Джебел между ДОСТ и ДПС. Тогава, когато говорих с Младен Маринов ми каза, че е имал разговори с представители от ДПС и те държат този директор да бъде сменен“, каза Цветанов.

В този момент Цветанов се е противопоставил като председател на вътрешната комисия и е казал, че аргумент, че някой си е свършил служебните задължения да бъде махнат е недупостимо, независимо от личните му пристрастия.

Цветан Цветанов разказва, че след като е напуснал мястото си на зам.-председател на ГЕРБ, този областен директор през юни-юли 2019 г. е бил сменен.

„Г-жа Дариткова през цялото време след освобождаването на тогавашния директор на ОД на МВР-Смолян Евгени Василев, дори когато съда го възстанови на работа, тя искаше да се водят разговори с тогавашните министри на вътрешните работи да не се връща, защото е много близък до ДПС и би могъл да участва в някакви подобни варианти за опорочаване на изборния процес“, даде за пример Цветанов.

Той обясни, че направеното предложение по време на консултациите при президента е на база информацията, с която е запознаван през всички тези години и подчерта, че той е човекът, който е защитавал хората.

„Неслучайно някой от членовете, които са достойни, качествени и много истински хора, които повярваха в ГЕРБ, че е алтернатива на ДПС, днес напуснаха ГЕРБ и вече са част от Републиканци за България“, добави председателят на партията.

По думите му преливането от едната в другата партия е факт и защото хората знаят, че Цветанов е принципен човек и винаги защитава хората.

Той даде за пример и написаното от Гюнай Исмаил от Шумен, който в мотивите си за напускане от ГЕРБ е посочил, че са предадени и продадени.

„Говоря за ротацията на полицейските началници. Те са тези, които имат връзка в ограмна част с политическия и икономическия елит в дадено населено място или област. Смятам, че това е една допълнителна гаранция и затова се правят предложения от извънпарламентарните групи. Освен ротацията, която предложихме от Републиканци за България казахме и за възможността да има онлайн заснемане на отварянето на секционните кутии, броенето и протоколите, за да може действително да се избегне всякаква възможност за евентуална манипулация“.

В момента съществува най-голямо недоверие към изпълнителната власт относно предстоящите парламентарни избори.

Цветанов изтъкна, че за него много силна манипулация е била Костинброската афера.

„Много важно е да се даде гаранция на всички български граждани да се възползват от конституционното си право да гласуват, защото като слушах днес и външния министър и вчера парламентарната група, те категорично се отказват от една възможност да дадат право да се гласува по пощата от българите живеещи в чужбина“, каза Цветанов и отново призова за спешна промяна в българското законодателство.

Според него консултациите при президента са дали реалната представа за готовността на всички политически партии, които участват в една надпревара и подчерта, че изпълнителната власт носи отговорност за прозрачността и чесността на изборния процес и възможността гражданите да се възползват от конституционното си право.

Председателят на Републиканци за България каза, че освен за честни и прозрачни избори трябва да се говори и за конкурентна среда. „Обществените медии трябва да са тези, които в един изборен процес да дадат необходимата конкурентност на всички политически формации и българските граждани не да се отчайват и да нямат за кого да гласуват, а да чуят информацията, политиките и решенията, които се дават за хоризонта, който трябва да бъде очертан“.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05