Новини

БАЕТ отчете работата на Обединени патриоти в сектор туризъм като изключително ползотворна

  14.01.2021 16:36  
БАЕТ отчете работата на Обединени патриоти в сектор туризъм като изключително ползотворна
  trud.bg

БАЕТ отчете работата на „Обединени патриоти“ в сектор туризъм като изключително ползотворна. На среща в парламента представителите на Сдружението се обърнаха към народните представители с молба да продължат и в 45-ото НС законодателните реформи в сектора, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

Разговорът беше по инициатива на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ), а поводът са предстоящите парламентарни избори. Експертите са категорични, че са необходими нормативни промени, които да подобрят качеството на услугата, и подчертаха, че са готови да помогнат при тази дейност на депутатите от ОП.

На срещата присъстваха съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов, зам.-председателите на групата доц. Милен Михов и Борис Ячев, секретарят Христиан Митев и депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Искрен Веселинов подчерта големия принос на Патриотите за пакета от мерки за подпомагане на туристическия бранш, който е един от най-потърпевшите от антиковид мерките.

„Сред най-важните неща, които постигнахме в парламента, е намаляване на ДДС за сектора на 9%; държавна финансова помощ за чартърните полети; намаляване на цените на шезлонгите и чадърите; възможност за разсрочване или мораториум върху кредитите до октомври 2021 г.; безплатни ваучери за хората на първа линия за почивка в български курорти, както и кампанията „Българско лято 2020“, която насърчи милиони съграждани да прекарат отпуската си по родното Черноморие или по планинските ни курорти, с което реално подпомогнаха оцеляването на бранша“, напомни още зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Валери Симеонов допълни, че Патриотите са направили нужното за развитието на туризма в България като за пример даде Наредба за изискванията към категоризираните на заведенията за хранене и места за настаняване, която беше променена по негова инициатива преди 2 месеца.

„Наредбата за категоризация на заведенията вече има съвсем нов облик и промените са в полза на целия сектор туризъм. Почти всички изисквания на бранша бяха удовлетворени. Няма бранш, за който да сме направили толкова, колкото за туризма. Всички идеи дойдоха от Вас, ние допълнихме и свои и ги реализирахме“, подчерта още лидерът на НФСБ.

Д-р Димчо Тодоров, председател на Асоциацията, изнесе няколко според него важни насоки, по които трябва да се работи в следващия парламент.

Наложената в страната практика един държавен орган да категоризира заведенията и хотелите, да анализира, да дава разрешителни е неработеща. Това трябва да се даде на бранша. Не трябва да има държавен монопол, а да има избор, както е в други държави.

Нормативно трябва да се изиска поне един път годишно хотелиерите да докажат, че са направили поне едно обучение за повишаване на квалификацията на персонала. Туристическо райониране на продуктов принцип и туристическа полиция са сред другите идеи, предложени от БАЕТ.

Доц. Владислав Тодоров - преподавател в Лесотехническия институт, обърна внимание, че трябва да се направят промени и във висшето образование, за да се гарантират квалифицирани кадри в туризма. Той подчерта също, че е нужно да се засили практическото обучение на студентите в реална бизнес среда.

Всички присъстващи на срещата бяха съгласни, че е нужна още много работа и се ангажираха да продължат ползотворната за сектора законодателна дейност и в следващото народно събрание./ trud.bg


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21