Новини

Румен Радев насрочи изборите

  14.01.2021 17:31  
Румен Радев насрочи изборите
  google

Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април – една седмица преди най-ранната възможна дата. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към народа, предаде Novini.bg.

Очаквам всички институции да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен, заяви Радев.

Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията още не са отминали, къщи, стопанства и пътища все още са под вода, а хиляди хора посрещнаха тревожни тъмни и студени нощи в страх от стихията и очакват подкрепа. Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура. Изборите добиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависят ефетивността и прозрачността на изборния процес, посочи държавният глава.

Макар отдавна да е известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя институциия не предприе действие за осигуряване на условия и за повишаване на избирателната активност. Консултациите показаха, че въпросите са повече от отговорите. Всеобщ е консенсусът, че компетентните органи трябва възможно най-рано да обявят адекватни мерки за безопасност на служителите в изборната администрация и за повишаване на избирателната активност, отбеляза Румен Радев.

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на хората под карантина. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот, заяви президентът.

Доводите срещу промени в Изборния кодекс преди изборите неведнъж са били пренебрегвани. Очаквам пандемията, която показа, че може да бъде не само предизвикателство, но и да се използва като възможност, защото се вижда, че в условията на пандемията се взеха много дълго отлагани решения и бяха превеждани веднага в изпълнение. Макар преди два дни да бях уверен писмено от ЦИК, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди избориня ден, очаквам комисията в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти, обществени организации, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и за информиране на гражданите за машинния вот. Очаквам също така да предприеме необходимите действия за актуализация на избирателните списъци и за осветляване на изборната администрация на всички нива, както и на "Информационно обслужване", коментира Радев.

Събитията от миналата година показаха, че българите желаят промяна. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителсто. В същото време, дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка специално към такива избори изискват време и пълна мобилизация, каза още Руемн Радев.

Припомняме, че още преди Нова година държавният глава избърза да обяви пред медиите, че не се обмисля отлагане на вота и посочи 28 март като евентуална дата за провеждането му. В началото на януари обаче сякаш нагласите се промениха, след като на "Дондуков" 2 започнаха консултации за готовността на държавата да има избори по време на пандемия.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21