Новини

Видеонаблюдение за изборите? Шефът на ЦИК разкри дали е възможно

  14.01.2021 18:25  
Видеонаблюдение за изборите? Шефът на ЦИК разкри дали е възможно

Централната избирателна комисия ще организира изборите. Очакваше се президентът да определи датата и тази дата е определящият краен срок за организиране на цялостната дейност. Да, мога да заявя, че ще се справим с организацията. Това сподели председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев в предаването "Лице в лице" по bTV, след като стана ясно, че президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април.

,,Трябва да кажем, че една голяма част от препоръките на президента, или поне основните от тях, бяха насочени към законодателя, като например сертифицирането на машините, което не е работа на ЦИК. Гласуването по пощата и използването на други алтернативни начини за гласуване също трябва да се уреди с промени в Изборния кодекс. Но смятам, че това са все въпроси, които трябва да бъдат обект преди всичко на обществено обсъждане'', разясни Андреев.

Избирателните списъци се изготвят от общинската администрация, тъй като те поддържат регистрите на населението, които пък са на базата на данни от ГРАО. Ние няма как да повлияем на този процес. Искането на актуализация избирателните списъци е извън компетентността на ЦИК, защото това би означавало да посочим в коя част избирателните списъци не са актуални, допълни още той.
На въпрос за евентуалното въвеждане на видеонаблюдение председателят на ЦИК посочи, че това е въпрос, който може да бъде обсъден в Комисията.

Все пак видеонаблюдението не трябва да засяга тайната на вота, не пропусна да напомни Андреев.

,,Броенето става на разписките от машинното гласуване, които служат за окончателните резултати от гласуването. Броят се разписките и въз основа на тях се определят резултатите в хартиения протокол'', обясни той.
,,Ще се събразим с протокола, който ще бъде изготвен от здравните органи. Определената дата вече позволява на здравните власти да могат да подготвят протокол с мерките, които следва да бъдат изпълнени'', отговори Андреев на въпрос как ще се гласува, за да бъде обезпечено здравето на хората в условията на пандемия.

Организацията ще върви по начин, който не засяга по никакви начини приемащата държава, защото за да могат да бъдат разкрити секциите, трябва да имаме съгласието на приемащата държава. Външното министерство ще трябва да поиска съгласието за разкриването на секции и с оглед на епидемичната обстановка в съответната държава. Предстои в следващите дни да имаме среща с МВнР, за да уточним цялостния процес и да имаме информация още в начален етап, коментира той относно гласуването на българите в чужбина.

Александър Андреев отбеляза в края на интервюто, че на този етап е невъзможно електронното гласуване, тъй като няма изградена система.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21