Анализи Свят

Боян Чуков: В Америка върви процес на много бърза десакрализация

  16.01.2021 16:26  
Боян Чуков: В Америка върви процес на много бърза десакрализация

"В Америка върви процес на много бърза десакрализация". Това каза международният анализатор Боян Чуков, като цитира професора по право Джонатан Търли от университета "Джордж Вашингтон".

"Бунтовете и влизането в Капитолия профанизираха в най-свещения момент конституционната система на Америка. ... Всички хора, които пристигнаха във Вашингтон на 6 януари, заявиха, че са загубили вярата в своите управляващи. Случващото се в САЩ не е толкова боричкане между двете партии - Републиканска и Демократическа, става дума за конфликт, който има социално-класов характер", обясни още анализаторът.

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ, като се има предвид и огромните щети от Covid-19:

"След Втората световна война САЩ произвеждат 52% от световния БВП, днес произвеждат едва 18%, а консумират два пъти повече. На практика, има чудовищно обедняване на населението на Америка и един елит, който не се интересува какво ще стане с тези хора, независимо дали те са бели, афроамериканци или латиноси. Това е причината трудова Америка да гласува за Доналд Тръмп".

Боян Чуков подчерта, че пропастта между управляващи и народ много трудно ще бъде заличена:

"Да не забравяме, че Америка беше подредена и хармонична, когато икономиката вървеше добре. Известни икономисти правят прогноза, че с идването на Джо Байдън американската икономика я очаква много тежка криза най-късно в началото на есента. Което ще доведе отново до рязко влошаване на състоянието на хората в САЩ. Същите икономисти твърдяха, че при Тръмп икономиката пак ще върви надолу, но кризата ще бъде управляема и спадането ще бъде около 10%, а при Байдън ще бъде в пъти".

По думите на анализатора не малка част от политиците в Европа са стреснати от това, което става в САЩ, особено по отношение на социалните мрежи и електронната цензура. Затова водещи европейски политици поставят въпроса да се регламентира поведението на големите IT компании, защото Фейсбук и Туитър са огромни цифрови обществени пространства, които могат да се регулират само от държавата.
Чуков прогнозира, че по отношение на България идването на Джо Байдън в Белия дом ща се отрази на неправителствените организации, които са били изградени преди години от демократите:

"Те вероятно ще живнат, ще получат допълнителен финансов ресурс и вероятно политиката на САЩ, каквато беше водена през 90-те години на миналия век, ще продължи в същата посока".

Анализаторът очаква да бъде изграден инфраструктурният проект "Коридор №8", който да свърже Черноморското ни крайбрежие с пристанището във Вльора, Албания. Той подчерта, че по този начин България ще има директна връзка със Северна Македония.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21