Новини

Радев ще присъства на ръкополагането на монсеньор Румен Станев

  17.01.2021 10:37  
Радев ще присъства на ръкополагането на монсеньор Румен Станев

По покана на Католическата църква в България и по установена вече традиция президентът Румен Радев ще присъства в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев. Той е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Началният час на събитието е 15:00 часа, предаде БГНЕС.

Държавният глава Румен Радев беше официален гост и на тържествената литургия в католическия катедрален храм „Успение Богородично“ през декември 2019 г., когато кардинал Леонардо Сандри издигна монсеньор Пройков в ранг епарх и обяви папската була за новата епархия. Моментът е исторически за Католическата църква в България, тъй като досега не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София. Католическото общество обаче е разделено и голяма част от християните не приемат опита за покаяние на държавния глава, който назначи дата за избори на Великден. Кметът на община Раковски Павел Гуджеров, където живее най-компактната католическа общност у нас, се обърна във Фейсбук към президента Румен Радев по повод датата 4-ти април, определена с указ на държавния глава за предстоящите парламентарни избори. Същия ден католиците празнуват най-големия си празник - Великден:

"Скъпи приятели, искам да споделя някои наши мисли и съждения по повод обявената дата за предстоящите парламентарни избори. Българският народен гений е казал: "Сто баби - хилаво бебе!". Обикновено, преди да се вземе дадено решение следва то да бъде премерено и последствията му да бъдат огледани от всички страни. Вземането на решение, обаче следва да зависи единствено и само от човека, който го взима, а не от редица други съветници. За да изясня написването на този пост е много важно също да отбележа, че Конституцията на Република България от 1991 г. (КРБ) въвежда свобода на религиозните вероизповедания. Тук ще си позволя да цитирам нашия национален герой Васил Левски: "… една чиста и свята република, в която болгарин, турчин и евреин ще бъдат равни…“ След вчерашното решение, официализирано с указ на държавния глава обаче се оказа, че в нашата чиста и свята република всички са равни, но има и някои "по-малко равни“, написа Гуджеров.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21