Икономика

Николова разкри вариантите за работа на заведенията след 31 януари

  18.01.2021 08:45  
Николова разкри вариантите за работа на заведенията след 31 януари

Секторът туризъм е най-засегнат от коронавируса. Ресторантьорите са силно засегнати, но се позволи да работят местата за хранене към хотелите. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"След 31 януари ще се коментира отварянето на заведенията. Вариант за работа е на 50% от капацитета, с предварителна резервация, но не всички заведения го позволяват, както и задължителното метър и половина разстояние между масите и пълна дезинфекция. Това се отнася за ресторантите, не и за дискотеките, за които нищо не е обсъждано", каза още вицепремиерът.

"Малките места и къщи са на 100% заети. Между 35-40% са изцяло зимните резервации в страната", разкри Николова.

"Най-успешната мярка беше 60/40 с допълнителни 200 лв., с които в нашия сектор станаха 80/20. Мярката ще продължи до месец септември. Тази мярка е спасила от фалит 80% от бранша, а 30 000 домакинства са останали с доходи", съобщи туристическият министър.

Нарушителите в заведенията са петно за целия бранш, коментира Николова заловените в работа заведения през последните дни в Пловдив и София.

"До 75% се очаква спад на зимния сезон. По-лош е проблемът в Банско, тъй като там са големи места за настаняване, а разчитахме на чужденците", разкри Марияна Николова.

"Нашите сънародници преоткриха България през изминалото лято. Има тенденции за религиозен туризъм - като четирисезонна дестинация имаме какво да покажем", коментира туристическият министър.

Приоритетен ни е руският и немският пазар - рекламираме България като четирисезонна дестинация. Връщаме си и полските туристи. Правим туристически информационен център, който ще поеме цялата информация, заяви Марияна Николова.  

"Ваксината е надеждата за туризма - имунизацията е доброволна. Държавите, които изискват отрицателен ПСР тест е условия на тази страна и туриста ще трябва да се съобрази", каза министърът на туризма.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45