Икономика

Хранителните вериги нямат международни сертификати за COVID безопасност

  18.01.2021 12:27  
Хранителните вериги нямат международни сертификати за COVID безопасност

Хранителните вериги в България лъжат със своите сертификати за COVID безопасност. Това обяви пред ABCnews Емил Илиев, управител на „Си Ес Би“ ЕООД, водещ одитор на системи за управление и акредитиран орган за сертификация. „В света няма международен стандарт ISO за COVID-19 безопасност и система за управление. Представяните сертификати от веригите са за безопасна среда и не са международни, както биват обявявани“, коментира той. Според него магазините са длъжни да спазват нормативните разпоредби на Министерството на здравеопазването за предпазване от разпространението на коронавируса.

„Веригите не могат да предложат по-голяма защита за клиентите си от разпоредбите в сравнение с другите обекти. По този начин заблуждават, че COVID-19 не може да има в търговските им обекти“, посочи Емил Илиев. По думите му те се възползват от употребата на думата сертификация, с което подвеждат потребителите. „Ако има международен стандарт за безопасна среда от COVID, тогава много бързо ще изчезне заразата. Такъв на този етап няма от Международната организация по стандартизация”, каза още Илиев от „Си Ес Би“.

Наскоро „Лидл България“ обяви, че разполага със сертификат COVID Shield, който гарантира системно прилагане на строги мерки за сигурност и безопасност в търговската мрежа. „Изискванията на сертификацията по международния стандарт COVID Shield включват и регулярни одити на всеки два месеца на всичките 105 магазина на веригата. По този начин се гарантира, че разписаните мерки се прилагат реално и системно и клиентите на веригата могат да пазаруват спокойно и безопасно”, съобщиха от „Лидл“.

„Кауфланд България“ също обяви, че разполага с международния сертификат COVID Shield. Сертификацията гарантира най-високо, отлично ниво на мерките за безопасност, хигиена и превенция, които търговската верига прилага във всички свои обекти в условия на COVID-19, казаха от компанията. “Тази сертификация е много важна за нас, защото тя гарантира, че нашите хипермаркети, логистични центрове и офиси са с максимална степен на защита и осигуряват безопасна среда на служителите и клиентите ни в условия на COVID-19“, обясниха от „Кауфланд“./„ABCnews“


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45