Новини

Ангелов за критикуващите властта в коронакризата: Социални лешояди

  18.01.2021 12:03  
Ангелов за критикуващите властта в коронакризата: Социални лешояди

Здравният министър нарече спекулации твърденията, че държавата не е поръчала достатъчно ваксини или че е поръчала от определена фирма. Проф. Ангелов подчерта, че Еврокомисията е тази, която прави поръчките и води преговорите.

Министърът обясни, че България е поръчала ваксини за 9 млн. граждани. Ще има по равни количества (приблизително 3 млн) от трите типа ваксини - РНК ваксините, антигенните, на основата на спайк протеина и векторните ваксини с аденовирус, разясни той на брифинг, малко след като му бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус.

"Твърдението, което се тиражира, че България не е поръчала достатъчно ваксини, е невярно. Това се прави от политици, от опозиционни партии. В нито един момент държавата не е взимала решение за броя и доставките на ваксините. Спекулациите са свързани със здравето на хората и това е опасно. Тези политици не носят отговорност за българския народ, тази отговорност се носи само от правителството. Това че постоянно критикуват, без да дават отговор какво да се направи, е много лесно. Тези политически мераклии на пракитка са социални лешояди, които се хранят с грешките на хората, които водят борбата с COVID. Да се замислят дали техните позитиви и техните постижения могат да бъдат само недостатъците на техните опоненти", коментира Ангелов.

Министърът категорично опроверга твърденията, че първата доза от ваксината дава 80% защита срещу разболяване. Това не е вярно, посочи той.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

"След 10 дена ще бъда спокоен, ще видя баща си, който се надявам също да се ваксинира, когато му дойде редът", каза още той.

По-рано днес на здравния министър проф. Костадин Ангелов бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус.

Първата ваксина му бе поставена на 27 декември и министърът бе първият имунизиран българин.

Преди час втора доза от ваксината бе поставена и на ген. Венцислав Мутафчийски.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Солото на Брайън Мей в Bohemian Rhapsody е най-великото на всички времена
 18.01.2021 11:07      
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45